Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НСИ отчита слабо подобрение на стопанската конюнктура в България през ноември

През ноември стопанската конюнктура в нашата страна се подобри слабо за първи път от шест месеца насам в резултат на подобрение на конюнктурата в промишлеността и търговията на дребно, показват резултати от последно проучване на Националния статистически институт (НСИ).

Общият показател на бизнес климата в нашата страна се повиши през ноември с 0,6 пункта спрямо октомври, когато се понижи с 1,9 пункта. Това представлява първо слабо подобрение на общата стопанска конюнктура от месец май насам, когато съответният показател достигна най-висок връх от края на 2008 година.

Индексът, определящ бизнес климата в промишлеността, нараства с 1,8 пункта след спад с 2,4% през октомври. Повишението е в резултат на подобрени очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на техните предприятия през следващите шест месеца. Анкетата на НСИ също така отчита известно увеличение на осигуреността на производството с поръчки, което обаче не е съпроводено с повишени очаквания за производствената активност през следващите три месеца.

Основните пречки, затрудняващи развитието на този отрасъл, продължават да бъдат свързани с несигурната икономическа среда и с недостига на работна сила.

По отношение на продажните цени в промишлеността, по-голямата част от мениджърите продължават да очакват запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

                                               Графика на индекса за бизнес климата

Снимка

През ноември 2018 година показателят "бизнес климат в строителството" се понижи с 2,2 пункта, парирайки голям част от растежа с 2,6 пункта през октомври, като това понижение се дължи на по-резервираните оценки на строителните предприемачи за настоящото бизнес състоянието на техните предприятия. По-неблагоприятни са мненията им както относно строителната активност през последните три месеца, така и очакванията има за следващите три месеца.

И през настоящия месец несигурната икономическа среда, недостигът на работна сила и конкуренцията в бранша остават най-сериозните проблеми за дейността на строителните предприятия.

По отношение на продажните цени в строителството, преобладаващата част от мениджърите в сектора не предвиждат промяна на тяхното равнище през следващите три месеца.

Съставният показател "бизнес климат в търговията на дребно" се повишава през ноември с 1,0 пункт (след спад с 2,5 пункта през октомври), в резултат на подобрените очаквания на търговците на дребно за бизнес състоянието на техните предприятия през следващите шест месеца. Благоприятни остават и прогнозите им по отношение на обема на продажбите и на поръчките към доставчици през следващите три месеца.

Основната пречка, затрудняваща развитието на този отрасъл, остава конкуренцията в бранша, следвана от несигурната икономическа среда и от недостатъчното търсене.

По отношение на продажните цени в отрасъла, търговците на дребно не очакват промяна през следващите три месеца.

В същото време съставният показател "бизнес климат в сектора на услугите" запазва приблизително нивото си от октомври, когато се влоши с цели 4,5 пункта, като очакванията на мениджърите за бизнес развитието на техните предприятия през следващите шест месеца са по-оптимистични. Подобрение бележат и прогнозите им за търсенето на услуги през следващите три месеца.

И тук конкуренцията в бранша и несигурната икономическа среда остават като основни пречки, затрудняващи в най-голяма степен бизнеса в сферата на услугите, отчита НСИ.

Относно продажните цени, очакванията на мениджърите в сектора на услугите са за известно тяхно увеличение през следващите три месеца, макар, че по-голямата част от мениджърите предвиждат запазване на тяхното равнище.

Проучването на НСИ за ноември продължава да отчита относително стабилно поведение на общия бизнес климат в страната, като той продължава да се задържа трайно над неговото дългосрочно осреднено ниво.

Днешните данни обаче не са предпоставка за ускоряване на икономическия растеж в България през последните месеци на годината, след като по-рано този месец НСИ отчете рязко забавяне на растежа на БВП през третото тримесечие до 3,0% от 3,4% през периода април – юни.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени