Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С парад на нациите тази нощ откриха световното първенство за военни по таекуондо

Делегацията на България - Владимир Далаклиев, полк. Петър Петров и Калоян Бинев
Снимка: CISM

С Парад на нациите тази нощ в  Рио де Жанейро беше открито 24-то световно първенство за военни по таекуондо в олимпийската му версия. Медалите в тазгодишното издание на шампионата ще си оспорват над 200 спортисти от 29 държави.

В надпреварата заявки са подали едни от най-силните спортисти в света, а категориите са общо 16 – 8 при мъжете и 8 при жените. България за първи път ще има представители в престижния форум.

„На над 200-те военни спортисти, който ще се състезавате в този шампионат, желая най-много късмет. Вие сте сред малкото състезатели, които в края на шампионата ще могат да се нарекат "световен военен шампион". Като състезатели на таекуондо, вие сте въплъщение на дисциплина и атлетични способности, с които малцина други могат да се похвалят. Като военни спортисти вече сте гордостта на нацията си, защитаващи вашите народи. Знам, че ще направите всичко възможно да се състезавате с чест и да донесете слава на народите си“, това по време на церемонията по откриването Ким Бонгсеок – президент на комитета по таекуондо към Международния съвет за военен спорт (CISM)

Честта на Българската армия и родния трикольор в Бразилия ще защитават редници Владимир Далаклиев и Калоян Бинев. Бинев е европейски първенец през този сезон в категория 63 килограма, а Далаклиев е бронзов медалист от световното първенство и европейски вицешампион през миналата година в олимпийската категория 68 килограма.


Според програмата българските състезатели водени от полк. Петър Петров ще излязат на доджанга в последните два дни – Далаклиев ще се състезава в събота, а Бинев - в неделя.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна