Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бесарабски българин е сред задържаните от Русия украински моряци

Украински боен кораб и влекач на пристанището в Керч, полуостров Крим, след като бяха заловени от руските гранични сили и ескортирани до там.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бесарабският българин Владимир Варимез е сред 24-мата украински военни, задържани от Русия на полуостров Крим. Това потвърди за "Хоризонт" кметът на село Бановка Виктор Генчев.

До момента родителите на 26-годишния Владимир Варимез от село Бановка нямат информация за сина си, обясни кметът на селото, откъдето е семейството.
"Владимир Константинов е задържан, не можем да се свържем с детето. Баща му и майка му живеят в нашето село. Знам, че вчера те бяха в Одеса. Той не може да се свърже с нас, ни с майка си, ни с баща си, ни с приятелите си, ние се опитахме днес да се свържем с него, нищо не се получи".

В Бановка научили за задържането на Владимир Варимез от украинската телевизия. Семейството се надява да се свърже със сина си.

От външното ни министерство потвърдиха, че украински гражданин от български произход на служба в украинската армия е сред задържаните на борда на един от трите кораба, опитали се да преминат Керченския пролив в неделя. От ведомството припомнят българската позиция - за незабавно освобождаване на всички моряци.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени