Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-много акции има в Рила и Пирин Планинската спасителна служба към БЧК

Най-трудните акции за спасителите са свързани с търсене на пострадалите, посочи директорът на Планинската спасителна служба Емил Нешев.
Снимка: архив

Рила и Пирин са районите, в които планинската спасителна служба към БЧК е извършила повече от две хиляди акции за година. Това отчетоха спасителите при честването на 85 години от създаването на  службата.

Най-трудните акции за спасителите са свързани с търсене на пострадалите, посочи директорът на Планинската спасителна служба Емил Нешев:

"Най-много се случва на Банско, тъй като там е най-голямо като ски зона. На второ място при акциите е районът на Дупница - 7-те рилски езера, където има огромен наплив на хора", каза той.

Туристи, скиори и всички, които са в планината, трябва да спазват определени указания, за да са в безопасност, посочва инженер Веселин Ганчев - председател на службата:

“Да се види прогнозата за времето каква е, ако имаме една влошена метеорологична обстановка, няма разумен довод, по който човек да тръгне в планината", съветва Ганчев.

 Много полезно е да имате мобилното приложение на Планинската спасителна служба:

"Появяват ви се GPS координати и ви се появява една зелена слушалка. Автоматично се свързвате с денонощния пост на ПСС, обяснявате на колегата какъв ви е проблема и съответно, в зависимост от травмата, дава сигнал на съответния отряд", допълни още той.

Най-сигурният начин за връзка със спасителите е обаждането на тел. 112.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна