Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов: Предстои трети важен етап преди строителството на “Български поток“

Снимка: БТА

Преди да започне строителството на т.нар. проект "Български поток", по който в България ще влезе руски газ от турска територия, предстои трети важен етап, заяви премиерът Бойко Борисов в коментар на новината, че Русия вече резервира количества за доставка по тръбата, която стига до Турция:

“Има много важен трети етапи и това е обвързване. В момента, в който, запомнете, обвързващата част е минала и има резервиран капацитет, тогава ние спокойно може, на българска територия, да започнем да строим, защото вече ще има резервиран капацитет и отговорност. Дотогава - поредната стъпка, която извървяхме. КЕВР трябва да се произнесе и българската държава, когато има гаранцията и резервираният капацитет, тогава може да го строи“, каза Борисов.

Премиерът държи тази отсечка от тръбопровода да бъде наречена "Български поток", тъй като газът ще стига до газоразпределителят "Балкан" по втора тръба. Борисов не се ангажира, кога до България ще стига руският газ през Турция до наша територия и до газовия хъб Балкан и кога ще започне строителството, но беше категоричен, че всички изисквания на ЕС ще бъдат спазени:

“И затова означава, че трябва да сме много бързи, ако искаме да не бъдем изместени. А казвам отговорността не е само за нас си, и Сърбите и Унгарците и Австрийците, очакват ние максимално бързо да си свършим работата. И това е и пилотен проект, влезе ли на българска територия, после за другите е много лесно. Едновременно двата проекта вървят с интерконектора с Гърция. Тогава, който достави по-евтиния газ в газоразпределителя, него ще го купуват“, допълни той.

Премиерът напомни, че проектът "Южен поток" бе спрян заради корупционни схеми по време на управлението на БСП.
 
Втората тръба на "Турски поток" ще премине през България, увери министърът на енергетиката Теменужка Петкова в Народното събрание. Тя потвърди и за официално съобщение, получено от “Газпром“, за участие в пазарния тест, който "Булгартрансгаз" ще обяви в началото на декември.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна