Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нинова: Предсрочните парламентарни избори вече са необходимост

Станишев: Не трябва да допускаме компромис с пълноправното ни членство в Шенген

| обновено на 01.12.18 в 13:56
Сергей Станишев
Снимка: БТА

Предсрочните парламентарни избори вече са необходимост и БСП трябва и може да ги спечели - това обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на заседание на Софийската организация на партията. Тя обеща на конгреса на левицата на 26 януари догодина "Визия за България" да прерасне в тройна предизборна програма с ясни, изпълними ангажименти. 

Приоритетите на партията, с които ще се търси доверието на избирателите, са демография, образование, здравеопазване, икономика, подчерта Нинова. Тя обяви, че съюзници ще се търсят на основата на общи политики.

Президентът на ПЕС Сергей Станишев обвини днес българското правителство, че е склонно да направи компромис с пълноправното ни членство в Шенген. На заседание на Софийската градска организация на БСП той призова това да не бъде допуснато.

"България и Румъния трябва незабавно да бъдат приети в Шенген по всички граници. Правителството е склонно да им се хвърли един кокал и да им кажат: Ето, приемаме ви по въздух и за неопределено време да се отложи влизането на България по сухопътни граници, което е много по-важно за българската икономика, за българския износ, за българския внос, а и за българските потребители, защото това време, което се губи, оскъпява цената и в двете посоки", каза Станишев.

В началото на декември Европейският парламент ще обсъди доклад на европейските социалисти, в който ще настоява България и Румъния да бъдат приети незабавно и без условия в Шенгенското пространство, съобщи Станишев.

"Една от големите заплахи за България, за нашите национални интереси е идеята, която циркулира, която има много сериозни привърженици за Европа на две скорости, да се превърне в реалност. Сред тях е например и президентът Макрон, и канцлерът Меркел, които постоянно говорят за тези неща и редица други европейски лидери. За България това би било много тежък удар върху нашите интереси и върху нашата позиция", каза лидерът на ПЕС.

Станишев призова още БСП да даде отпор на популизма и национализма, които са във възход в Европа и у нас.

Председателят на БСП София Калоян Паргов призова за пълна мобилизация за спечелване на местните и европейските избори.

"Нужно е да се преосмисли и ролята на България в Европейския съюз, свързана със заемането и отстояването на пробългарски национално отговорни позиции. Предизборната кампания трябва да започне от конгреса на 26 януари и да постави началото на победния рейд на Българската социалистическа партия", каза той.

Калоян Паргов настоя още отсега да започне диалог за търсене на съюзници за постигане на целта.

"Възхода на ГЕРБ започна от София и оттук трябва да започне и краха им", каза Паргов.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна