Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Стойчев: Трудно ми е да опиша студа при плуването в Антарктида

Петър Стойчев
Снимка: Sportal.bg

Петър Стойчев показа медала, който спечели на плуването в ледени води в Антарктида на пресконференция, на която разказа за най-интересните преживелици през 28-те дни, в които е бил извън България. 


Българският плувец се завърна като победител в първото плуване на 1000 метра край брега на Ледения континент, които изплува за 11:08:38 минути и изпревари аржентинката Виктория Мори и испанеца Диего Лопес. И заяви, че не е пожелал да предаде екипа, с който е плувал, на търга, организиран на кораба след състезанието, като е предпочел да го даде на столичния Музей на спорта.

Както стана ясно от разказа му, да се достигне до Антарктида е може би по-трудно от самото състезание, което се проведе на 24 ноември в залива Микълсън, край остров Тринити. Най-вече заради финалната част от пътуването в протока Дрейк, едно от „най-гадните места в света, пътуване, за което не искам да си спомням“. Толкова гадно, че всички задължително пиели хапчета против морска болест. Преди това Стойчев той и неговите колеги успели да организират само една тренировка в Магелановия проток, което пък впоследствие се оказало, че е забранено.

Заради променливите и тежки климатични условия състезанието се провело в последния възможен ден.

"Преди самото плуване всички бяхме събрани във фитнеса на кораба, докторът измери температурата ни. Забранено е всякакво мазане за запазване на телесната температура, разказа Стойчев. - Когато дойде време за нашата серия, времето отново се влоши със силен снеговалеж и силен вятър. Температурата на водата беше минус 1-2 градуса по целзий. Имаше малки парчета лед, които плуват на повърхността. Усещането е много неприятно, трудно мога да опиша студа, който първоначално се изпитва. Когато наближих финалната точка, чувствах, че мога още да плувам, но се радвах, че състезанието най-сетне приключва. Имах сили и затова си позволих да финиширам с бътерфлай. След финала не усещах студа, може би заради адреналина. Температурата ми беше 30,8 градуса, което е добре. Предпочетох да се възстановя по „руския начин“ – с потапяне на краката във вода, която е студена, но е 12-15 градуса, и с мокри кърпи по тялото“, допълни разказа си Петър Стойчев.

Чуйте още в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна