Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Икономическият съветник на Белия дом Лари Къдлоу:

Срещата Тръмп - Си увеличи шансовете за търговска сделка между САЩ и Китай

Лари Къдлоу, топикономически съветник на Белия дом
Снимка: Ройтерс

Най-висшият икономически съветник на Белия дом Лари Къдлоу заяви, че все още има много пречки пред постигането на всеобхватна търговска сделка с Китай, но той е "предпазлив оптимист" след срещата между президентите Доналд Тръмп и Си Цзинпин, която доведе до временно примирие в търговската война между двете водещи икономики.

В събота Тръмп се съгласи да отложи планираното ново увеличение на митата за вноса на китайски стоки за срок от три месеца, за да предостави възможност на двете страни да проведат по-задълбочени преговори в опит да разрешат разногласията относно водените от тях търговски политики. Той обяви решението си след работна вечеря с китайския президент Си Цзинпин в кулоарите на срещата на Г-20 в Буенос Айрес, Аржентина.

В конферентен разговор с репортери Лари Къдлоу отбеляза, че срещата между двамата лидери може да доведе до евентуален пробив в търговските преговори.

"Мисля, че това е просто огромно, огромно събитие. Едно огромно събитие. Мисля, че личните отношения имат значение и ще видим какво ще излезе от всичко това. Аз съм предпазлив оптимист", посочи той, цитиран от "Уолстрийт джърнъл".

Белият дом обяви, че Китай е поел ангажимент да закупува повече американски селскостопански стоки и да намали много високите митнически налози върху вноса на произвежданите в САЩ автомобили. Къдлоу посочи, че е разбрал, че митата върху американските автомобили в крайна сметка дори могат да изчезнат (да бъдат сведени до нула), макар че допълни, че на този етап няма конкретно споразумение.

Той отбеляза, че това, което го прави по-оптимистично настроен, е самото участие на Си Цзинпин в този преговорен процес.

"Никога преди това не сме виждали такова директно участие на Си в подобни разговори", посочи Къдлоу, добавяйки, че китайският президент е показал много добро разбиране на спорните въпроси.

Топикономическият съветник на Белия дом все пак призна, че евентуалната сделка в никакъв случай не е сигурна.

"Ние вървяхме по този път многократно в миналото, само за да бъдем след това разочаровани".

Лари Къдлоу също така заяви, че "целият свят е съгласен с нас", че Китай трябва да отвори своите пазари, като го правят останалите страни.

"Китай вече не е развиваща се страна. Това е една развита икономика. Китайците са във висшата лига. И те трябва да бъдат подчинени на правилата на висшата лига", коментира той.

Междувременно финансовият министър на САЩ Стивън Мнучин заяви в интервю за CNBC, че Доналд Тръмп е бил доволен от последната реч на управителя на Федералния резерв Джером Пауъл през миналата седмица, в която централният банкер сигнализира, че лихвени ставки са вече непосредствено под тяхното т.нар. "неутрално ниво" (лихвена ставка, която нито стимулира, нито ограничава икономическия растеж на САЩ). Само ден преди речта на Пауъл, американският президент заяви пред "Вашингтон Пост", че той "не е дори малко доволен" от решението си да го назначи за управител на централната банка.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна