Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Американската лихва е вече много близо до неутралното ниво, обяви шефът на Фед Джером Пауъл

Силен ръст на Уолстрийт и спад на долара след изненадващите коментари на централния банкер

Джером Пауъл, управител на Федералния резерв
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Управителят на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл инжектира инвеститорите със силна доза оптимизъм, заявявайки в сряда вечерта, че американската основна лихва е вече "непосредствено под" нейното неутрално ниво, което на теория нито допринася, нито вреди на икономическия растеж.

"Лихвените проценти са все още ниски според историческите стандарти и остават непосредствено под нивото, което би било неутрално за икономиката на САЩ – определеното от Фед ниво, което нито ускорява, нито забавя икономическия растеж", заяви Джером Пауъл пред Икономическия клуб Ню Йорк.

Тези негови коментари се различават съществено от мнението на Пауъл от началото на октомври, когато заяви по отношение на лихвените проценти на Фед, че "ние можем дори да надвишим неутралното лихвено ниво, но на този етап вероятно сме все още далеч от тази неутрална точка".

Снощното изказване на централния банкер беше изтълкувано от инвеститори и анализатори като сигнал, че тригодишният цикъл на затягане (на повишаване) на основните американски лихви вече наближава своя край.

Трябва да се има предвид, че прогнозите на членовете на Фед относно нивото на т.нар. "неутрална лихва" варират между 2,5% и 3,5%. Това предполага, че очакваното от мнозина ново повишаване на лихвената ставка на заседанието по-късно този месец (на 18-и и 19-и декември) ще доближи федералната фондова лихва до долния край на този диапазон от 2,5%, тъй като към на този етап тя е на нива между 2,0% и 2,25%.

Изявлението на Джером Пауъл е факт само няколко часа, след като шефът на Фед беше атакуван вербално за пореден път от президента на САЩ Доналд Тръмп относно политиката на Централната банка на агресивно повишаване на лихвените ставки.

След снощните изненадващи коментари на Джером Пауъл, фючърсите на федералната фондова лихва, търгувани на паричните пазари, все още оценяват на 83% вероятността за ново увеличение на лихвените ставки с 0,25% по-късно този месец, но инвеститорите вече прогнозират само още едно затягане на лихвите през 2019 година.
 

Изказването на шефа на Фед предизвика силен възходящ импулс на пазара на акции на Уолстрийт, отслабване на долара на валутния пазар и рязко понижение на доходността на американските държавни облигации.

Индексът DJIA приключи търговията в сряда с ръст от над 600 пункта (повишение с 2,5%), широкият индекс S&P500 се повиши с 2,3%, а технологичният индекс Nasdaq Composite – със скок от 2,95%. Това представляват най-солидни дневни повишения на индексите DJIA и S&P500 от 26-и март насам, а на индекса Nasdaq – от 25-и октомври.

Сигналите, че тригодишният цикъл на повишаване на лихвените ставки от страна на Фед е вече към своя край, причиниха и рязко понижение на доходността на американските държавни облигации. Доходността на 10-годишните книжа на САЩ се срина към 3,013% – най-ниско ниво от средата на септември, на краткосрочните двегодишни книжа – към 2,78%, а на дългосрочните 30-годишни книжа – към 3,307%.

Индексът на долара спрямо останалите водещи валути пък се понижи към 96,63 пункта (най-ниско ниво в рамките на настоящата седмица). Еврото поскъпна към 4-дневен връх от 1,1396 долара, след като по-рано в сряда се търгуваше в двуседмично дъно около 1,1267 долара, а британската лира се оттласна от 12-дневното дъно около 1,2725 долара, достигнато на 27-и ноември, и вече се търгува към тридневен връх от 1,2848 нивото. Щатската валута се търгува под натиск от продажби и към тридневно дъно от 113,21 японски йени и към 9-дневно дъно около 0,9917 швейцарски франка.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна