Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бизнесът се оплака на премиера, че токът на свободния пазар драстично е поскъпнал

| обновено на 04.12.18 в 12:48
Снимка: БГНЕС

За нерагламентирано поскъпване на електроенергията през последните месеци предупреждават в писмо до премиерът Бойко Борисов от Асоциацията на индустриалния капитал. От там твърдят, че през последните дни цените на тока, търгуван на свободния пазар, буквално са се взривили и достигат нива от 250 - 275 лева за мегават час, което е ръст от 350 процента спрямо тези от август месец.

Бизнесът настоява пред Борисов да се предприемат конкретни действия за овладяване на ситуацията, която водела до преустановяване на работата на енергоинтензивни производствени мощности.

Вече има и сигнали за преустановяване на производството на някои енергоинтензивни мощности, се казва още в писмото.

Според работодателската организация значителен ръст над прогнозираното в цените се забелязва от август тази година, но през последните седмици цената на електроенергията на свободния пазар достига до 250-275 лева за мегават час.

"Увеличението от 350 на сто е всико друго, но не и нормално", се посочва в писмото до премиера.

От Асоциацията смятат, че твърденията на ресорните управляващи, че това е само резултат от пазара, са или съзнателно изричани неистини, или напълно недопустима некомпетентност. Според работодателската организация въпрос на време е високите крайни цени на електроенергията да се прехвърлят и към битовите абонати през регулираната цена. Затова от там настояват за навременни и конкретни действия.

В началото на октомври Асоциацията на индустриалния капитал сезира КЕВР за повишените цени на тока на свободния пазар и Комисията взе решение да започне разследване дали има основания за това.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна