Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Марин Големинов – майсторът на диалога – в музиката и словото

петък, 21 декември от 19.20 часа

Марин Големинов
Снимка: архив

Своите „Дневници – драски и шарки“ Големинов започва на 24 юни 1935 г. – една година след завръщането си от Париж. Списва ги – с големи интервали – до премиерата на „Ивайло“ – февруари 1959 г. Продължава и с отделни бележки и в следващи години. Дневниците не са просто биографични бележки, не са и писания на хронист – защото самият Големинов не е наблюдател на развитието на българската културна история, а част от нея. Дневниците съдържат бележки за много събития, но главното – това е отношението на автора към тях, към процесите в българската професионална музика. 

Освен Дневниците, свидетелство за голямото словесно майсторство на Марин Големинов са и множество публикувани статии, рецензии, трудове върху различни аспекти от музикалната теория и естетика. Езикът е жив, словото носи белезите и на спецификата на музикалния изказ на автора – лаконизъм, колорит, огромен заряд за развитие.

Предаването съдържа страници от Дневниците, ще звучи и гласът на Маестрото, съхранен в „Златният фонд“ на БНР, и, разбира се, музика.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна