Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ОИСР: Франция измести Дания като страната с най-голямо данъчно бреме през 2017 година

Организация за икономическо сътрудничество

През 2017-а година Франция е изпреварила Дания като държавата с най-големи данъчни налози, като в същото време приходите от държавни данъци в развитите страни достигнаха рекордно високи стойности, показват данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Проучването на ОИСР идва в доста неподходящ момент за френския президент Еманюел Макрон и едва ли ще му помогне в опитите да омиротвори протестиращите, разгневени от високата цена на живот във втората по сила икономика на еврозоната.

Според ОИСР средният общ размер на държавните данъчни приходи през миналата година сред 34-те страни - членки на организацията е достигнал 34,2% от брутния вътрешен продукт. Макар, че този процент е по-нисък от 34,0% през 2016-а година, в номинално изражение това са най-големите по размер данъчни приходи от 1965-а година насам, откогато базираната в Париж организация притежава разполага с такива данни.

Във Франция данъчните приходи са нараснали до 46,2% от БВП на страната (от 45,5% през 2016-а и спрямо 43,4% през далечната 2000-а година), надвишавайки рекордните до тогава данъчни постъпления в Дания, които обаче са се понижили през 2017-а година до 46,0% от БВП (от 46,2% през 2016-а и спрямо 46,9% през 2000-а). Дания заемаше челното място на класацията на ОИСР по отношение на данъчното бреме между 2002-а и 2016-а година, като през миналата година тя беше изпреварена за пръв път от Франция.

                                                                    Класация на избрани страни-членки на ОИСР по отношение на данъчната тежест

                                                                                                     (данъчни приходи като % от БВП)

Снимка

Трябва да се има предвид, че високата данъчна тежест на Франция е източник на сериозно възмущение сред френските граждани. В средата на ноември избухнаха обществени размирици, определени като бунта на "жълтите жилетки". Тези протести започнах да ескалират, преминавайки в отявлено насилие, особено в Париж. Повод за тези протести е именно гневът от високото данъчно бреме и цена на живот.

Правителството на президента Макрон, което си беше поставило за цел постепенно да намали общата данъчна тежест по време на своя петгодишен мандат, отложи във вторник с поне шест месеца планираното увеличение на данъците върху горивата в опит да успокои ескалиращата криза в страната.

От 34-те страни-членки, в 19 от тях се наблюдава увеличаване на държавните данъчни приходи спрямо размера на съответната икономика, а в 16 - понижение, като Мексико продължава да бъде в дъното на класацията, отбелязвайки най-ниски данъчни приходи през 2017-а година в размер на 16,2% от БВП спрямо 16,6% през 2016-а година.

Израел отбеляза най-голямо увеличение на данъчната тежест - с 1,4 процентни пункта до 32,7% от БВП, следвана от САЩ, където държавните приходи от данъци се повишиха през миналата година с 1,3 процентни пункта до 27,1% от БВП. Въпреки това обаче, едва пет други държави имат по-слаба данъчна тежест от САЩ - Мексико, Турция, Чили, Южна Корея и Ирландия, показват данните на ОИСР.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна