Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За промяна на концесията на ски зоната над Банско ще преговоря Нено Димов с дружеството "Юлен"

| обновено на 05.12.18 в 18:30
Нено Димов
Снимка: БГНЕС

Правителството възложи на министъра на околната среда и водите Нено Димов да започне преговори за промяна на концесионния договор с "Юлен" за ползването на ски зоната в Банско, която се намира в Национален парк „Пирин”. Решението на правителството е във връзка с предложенията на главния прокурор Сотир Цацаров, който поиска промяна на договора, сключен с дружеството през 2001 година. След постигането на взаимно приемливо решение, министър Димов ще внесе в кабинета проекторешение, което да съответства на Закона за концесиите.

След постигането на взаимно приемливо решение, министърът на околната среда и водите следва да внесе в Министерския съвет проект на решение за даване на съгласие за изменение и допълнение на концесионния договор в съответствие със Закона за концесиите.

Решението на правителството е във връзка с предложенията на главния прокурор Сотир Цацаров, който поиска промяна на договора. По-рано през годината проверка на държавното обвинение показа, че "Юлен" от години използва по-голяма площ от Националния парк "Пирин" от обявената по договор. 

Според екологични организации предоговарянето на концесията между правителството и "Юлен" обаче е възможно да позволи допълнително разширяване на ски зоната над Банско. 

Същевременно Върховният административен съд върна за преразглеждане своята забрана за въвеждане в действие на новия план за управление на парк "Пирин". 

Планът на правителството предизвика екологични протести в началото на годината, а впоследствие Административният съд оспори въвеждането му без екооценка. Според сегашното решение предишният тричленен състав на съда не е взел предвид всички доводи по делото, заведено от екологични организации. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени