Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Баневи в ареста – защо чак сега

Иван Гешев
Снимка: БГНЕС

Арестуваните в Ница Евгения и Николай Баневи пристигнаха днес в България. Специализираната прокуратура даде брифинг за актуализираните обвинения на Баневи. На него стана стана ясно, че обвиненията са доста по-широки от тези в началото на разследването. От "престъпно сдружение", по силата на което беше издадена европейската заповед за арест, имаме вече "организирана престъпна група", която е ръководена от Николай Банев. Помагач му е била Евгения Банева. Третият участник, който е задължителен, за да имаме организирана престъпна група, се оказва майката на Банев. Другите обвинения, които са повдигнати, са свързани с пране на пари – близо 1 млрд. лева е изпрал Николай Банев – каза зам. главният прокурор Иван Гешев. Длъжностни престъпления, данъчни престъпления и незаконно притежаване на оръжие. Периодът, в който са констатирани тези престъпления, е доста отдалечен във времето – 2005-а година. В рамките на разследването през този месец и нещо, когато Баневи бяха в процедура на екстрадиция, са разпитани и проговорили доста хора, събудени са стари проверки и разследвания.
Утре прокуратурата ще поиска от Специализирания наказателен съд семейство Баневи, без майката на Николай, да останат постоянно в ареста. Оказа се, че майката на Николай Банев е в напреднала възраст и ще ѝ бъде наложена по-лека мярка за неотклонение, но от думите на Иван Гешев става ясно, че тя активно е участвала както в присвояването на парите, така и в тяхното изпиране. Това е официалната информация на Прокуратурата.

Йово Николов, журналист от вестник "Капитал", коментира казуса в предаването "Нещо повече":

"Въпросите изникват от само себе си. Защо чак сега? Защо по този начин, сякаш прокуратурата се е събудила от 15-годишна кома...  Защо всичко става така показно? Това е по-скоро пиар на прокуратурата, отколкото очаквания за реални действия. Обвиненията са за страшно много пари – над 600 млн. евро! Поне от моето наблюдение върху икономическия живот на държавата това семейство едва ли притежава толкова много активи". Николов сподели своето очакване Баневи да бъдат обвинени единствено в притежаване на оръжие и боеприпаси, а другите обвинения неусетно да отпаднат.

Йово Николов и Силвия ВеликоваЖурналистът смята, че очевидно преди прокуратурата не си е вършила работата, както трябва:

"Прокуратурата не е реагирала адекватно към онзи момент, и ако давностният срок е изтърван... Очаквам да бъдат осъдени за притежание на оръжие – не виждам предните обвинения как ще издържат. Прокуратурата обаче трябва да си понесе вината, че 20 години е бездействала". Тези хора – и Баневи, и Арабаджиеви, и Стайкови и т.н. – наистина са извършвали безобразия, но е трябвало държавата, политиците, които са я ръководили, и правосъдната система да реагират адекватно към онзи момент. 

Силвия Великова, правен репортер на "Хоризонт", също запита защо това престъпно деяние е толерирано от 2005 година чак досега:

"Всички обвинения са с давност от 2000 година насам. Въпросът към прокуратурата защо това престъпно деяние е толерирано толкова години остава. Чухме обещания на Специализираната прокуратура да започне до разследва т.нар. "разбойническа приватизация" (по думите на Гешев).

Великова цитира и думите на адвоката на Миньо Стайков – "Политиците искат да покажат на обществото, че богатите също плачат", и коментира:

"Но дали има прокурор в системата, който да понесе дисциплинарна отговорност? Защото правосъдието освен справедливо, трябва да бъде и навременно". 

Утре по случая следва да бъде определена мярка за неотклонение, но истината ще стане ясна, когато делото влезе в съдебна фаза. 

Разговор на Людмила Железова със Силвия Великова и Йово Николов в предаването "Нещо повече".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна