Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лъчезар Богданов: Повишаването на лихвите е неизбежно

Лъчезар Богданов
Снимка: БГНЕС

„Политиката на нулеви лихви както в САЩ, така и в Еврозоната беше извънредна мярка и тя няма как да продължи вечно. В САЩ от три години тече процес на постепенно повишаване на основните лихви -  и оттам, разбира се, и лихвите, които плащат бизнесът и домакинствата“. Това каза в предаването „Нещо повече“ на програма „Хоризонт“ на БНР икономическият анализатор Лъчезар Богданов.

Той добави, че в Еврозоната този процес още не е започнал, но от 1-ви януари Европейската централна банка няма да изкупува финансови активи на страните от зоната и един от източниците на ликвидност ще изчезне.

Според Богданов е въпрос на време лихвите по кредитите и в Европа да започнат да се повишават.

Той посочи, че инфлацията в Еврозоната е достигнала 2 %, а в България и други страни от Източна Европа е даже по-висока и това няма как да не се отрази на лихвите.

„Всички индикации сочат натам, че в следващите няколко години тенденцията ще се обръща и основните лихви ще растат и за банките ще бъде по-трудно да имат достъп до безплатен ресурс. Те ще трябва да се обърнат към депозантите и да насърчават други форми на спестяване“, каза Богданов.

Той добави, че лихвите оказват сериозно влияние върху секторите от икономиката, които имат дълъг период на отплащане – например недвижимите имоти и инфраструктурните проекти.

„В такива случаи има трудности за бизнеси, които са дългосрочни“, коментира анализаторът.

Казано по-просто, проекти, които изглеждат печеливши при нулеви или близо до нулата лихви, при 4-5 % основна лихва стават губещи“, обобщи Лъчезар Богданов.


Интервюто на Людмила Железова с Лъчезар Богданов можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!