Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българските фирми за международни превози на протест пред ЕП заради новия пакет "Мобилност"

Ако протестът им не успее, планират референдум за излизане на България от ЕС

| обновено на 11.12.18 в 18:45
Снимка: БГНЕС

Българските фирми за международни превози ще организират протест пред Европейския парламент през януари заради одобрения от евродепутатите нов пакет "Мобилност". А ако протестът им не успее ще инициират референдум за излизане на България от Евросъюза. Това заявиха от бранша след среща днес с министъра на транспорта Росен Желязков. 

Според тях, ако пакетът бъде приет в настоящия си вид, това ще доведе до заличаване на целия сектор, който дава 7% от брутния вътрешен продукт на България.

Петко Ангелов от Камарата на автомобилните превозвачи:

"В Европа продължава двойният стандарт да съществува. Решават две страни, че трябва да бъдем изхвърлени от пазара и да ни бъдат вземани шофьорите, и лека по лека това нещо го постигат. Ние в момента си мислим, че нямаме избор, притиснати сме до стената. Оттук нататък от това по-лошо няма какво да стане".

"Страната ни ще внесе законодателни предложения в Европарламента", каза транспортният министър.

"Ще настояваме за отлагане прилагането на текстовете, свързани с въвеждане на забрана да се ползва седмичната почивка в превозните средства, докато не бъде изградена подходяща инфраструктура", добави той.

А за предложението по отношение на кръстосаните операции каза:

"Или 72 часа работа в рамките на календарен месец, което да бъде изключено от правата за командироване или алтернативно - не по-малко от 10 кръстосани операции, които да бъдат също изключени от правилата за командироване".

"За връщането на шофьора на всеки четири седмици в България ще настояваме предприятието да удостоверява волята на водача".

Превозвачите са решени и на крайна мярка - ако протестът не успее, иницииране на референдум за излизане на България от Евросъюза.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени