Eмисия новини
от 22.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Правителството отпусна 1,35 млрд. лева за магистрала "Хемус"

Снимка: БГНЕС

1,35 милиарда лева допълнително отпусна правителството за строителството на 142 километра от автомагистрала "Хемус", Министерството на отбраната получи 113 милиона лева за ремонт на летателна техника и казарми, 7 милиона лева допълнително се дават на театрите. 

Министър-председателят Бойко Борисов обясни, че с отпускането на 1 милиард и 350 милиона лева за строителството на "Хемус" се изпълнява предизборен приоритет за развитието на Северна България. Това той заяви пред кметовете на Варна, Търговище, Севлиево, Търново, Ловеч, Плевен.

"Знаете, че преди години "Хемус", не знам поради какви причини, но по времето на друго управление, беше извадена от възможността да бъде финансирана по европейски програми, а ние искаме процеса да го направим необратим и после да няма някой, който да каже - няма пари. Така че сме си изпълнили поетия ангажимент".

По няколко постановления бяха отпуснати и 113 милиона лева, които ще отидат за ремонт на техника в армията плюс 134 милиона, които бяха отпуснати миналата седмица, общо средствата стават 247 милиона лева. Борисов обяви това пред генералитета, който присъства в началото на заседанието.

"Това да го знаете, като си отидете по службите, да кажете на състава - "Кугъри", "МИГ-ове", Су-та, "Пилатоси" ... по казармите, за да придобият нормален вид", каза премиерът.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.