Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Боян Радев с награда за 50-годишнината от втората олимпийска титла

Боян Радев получава наградата от Цено Ценов.
Снимка: Владислав Стоянов

Двукратният олимпийски шампион в класическата борба Боян Радев беше почетен и награден по случай половинвековния юбилей от спечелването на втория златен медал на игрите в Мексико през 1968 г. от Българския олимпийски комитет и Международната федерация по борба в столичния гранд-хотел "София". Първото злато беше завоювано в Токио през 1964 г.

Легендата на българския спорт получи наградата си от президента на БОК Стефка Костадинова и от президента на европейската централа Цено Ценов, в присъствието на своя някогашен треньор, на бившите си колеги Петър Киров и Александър Томов, олимпийски шампиони от други спортове... Прочетена беше и поздравителна телеграма от президента на международната федерация по борба Ненад Лалович.

"Думите "икона" и "велик" са много малки за личност, като Боян Радев - каза Стефка Костадинова. - Не случайно ти си първият, който бе удостоен с първото отличие на МОК "Пиер дьо Кубертен". Ти си част от историческото наследство на България. Човек, който е пример за младите, а на нас ни даваш светлина, сила и дух."

Развълнуваният Боян Радев призна, че това е един от най-приятните мигове в живота му, но уточни, че с напредването на годините вече не сънува успехите си от миналото, а сънищата му са станали по-мрачни.

Чуйте признанията на легендарния борец в звуковия файл:


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!