Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Красимир Методиев: Трябва ни механизъм за действие при бедствия, аварии и тероризъм

2
проф.д-р Красимир Методиев
Снимка: Нина Милошевич

Единна координация и точен механизъм за действие при природни бедствия, аварии и тероризъм трябва да бъде въведен у нас, за да няма пропуски, които да застрашат живота на хората по време на инцидент - това каза във Варна проф. д-р Красимир Методиев от Медицинския университет, специалист по биотероризъм и почетен консул на държавата Израел у нас. Проф. Методиев уточни:

"Ако всичко се развива във формулировки от рода на: "би могло да се случи" или "евентуално нещо ще стане", това е просто едно размиване на отговорността. Трябва този алгоритъм, който в Румъния са разработили от години и който действа като смазан часовник, да го въведем и у нас. Крайно време е да се престане с това коя институция е по-велика от другата, кой вожд е по-голям вожд от другия, а трябва да има пълна координация на тези действия. Защото това, което аз виждам постоянно в моите участия в уъркшопите по контратероризъм в Израел - дава ни основание достатъчно ние да приложим чуждия опит."

На въпрос какво трябва да предприемем ако попаднем в ситуация, подобна на случилото се в Страсбург във вторник вечерта, проф. Методиев отговори:

"Не трябва да се допуска паника, това е основното, защото когато тълпата тръгне, тя помита всичко пред себе си, тогава се получава вече по-голям брой на жертви и пострадали отколкото от самия акт."


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия