Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на българския печат

Снимка: Ани Петрова, БНР

„Електронната винетка на пазар от понеделник“, съобщава вестник „24 часа“. Електронният вариант беше приет с промени в Закона за движение по пътищата и влиза в сила от първия час на 2019 година, а продажбите стартират на 17 декември, но до Нова година ще важат хартиените стикери. За тези, които имат валидност и след 1 януари, няма да е задължително да се конвертират в електронни. 300 лева глоба и 70 лева компенсаторна такса ще плащат шофьорите, които нямат. Електронните винетки могат да се купуват на гише, от сайт и от мобилно приложение, посочва „24 часа“.

Вестник „Монитор“ допълва, че ако ни хванат без винетка и ако откажем да си признаем нарушението, както и да платим глобата, тол контролът на пътя ще може да ни отнеме талона на автомобила. Нарушителите ще бъдат засичани чрез регистрационния номер на автомобила от камери, разположени по пътната мрежа и в мобилните екипи, уточнява изданието.

„Хаосът в автомобилното застраховане стана пълен и ще ни струва скъпо“, пише в заглавие на  първата си страница вестник „Сега“. Вчера шефът на Националното бюро „Зелена карта“ Орлин Пенев подаде оставка.  Това става ден след като бюрото съобщи, че Съветът на бюрата за автомобилно застраховане е наложил наказателни мерки на България заради системно неплащане на щети, причинени от български автомобили в чужбина. В резултат задължителната полица „Гражданска отговорност“ може отново да поскъпне драстично, коментира „Сега“. От началото на годината досега цената й се увеличи средно с около 100 лева, припомня всекидневникът.

„Токът за бита ще поскъпне с 10-15 на сто от 1 юли догодина“, прогнозира пред вестник „Труд“ енергийният експерт Атанас Тасев. Причината е рязкото поскъпване на квотите за въглероден диоксид, които купуват ТЕЦ-овете, за да работят, уточнява изданието.

„Лекари в ужас от хаоса с детските клиники“, пише вестник „Дума“. Изданието обяснява, че педиатрите в над 15 болници в София са в ужас от решението на Министерския съвет да се преструктурират детските клиники чрез изваждането на сегашните им болници и превръщането им в национална педиатрия. Тя ще замени университетската болница „Лозенец“, която е и учебно-клинична база на Медицинския факултет на СУ, допълва „Дума“.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!