Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БЛС решава да подпише ли анекс към Националния рамков договор за 2018 година

Медицинските направления за специалисти се увеличават 8%

| обновено на 14.12.18 в 13:10
Д-р Иван Маджаров – председател на БЛС
Снимка: БГНЕС

Медицинските направления за специалисти да бъдат увеличени с 8%, предвижда новият Рамков договор. Това обяви преди началото на извънредния събор на Лекарския съюз председателят на съсловната организация д-р Иван Маджаров. Очаква се да има и повече лабораторни изследвания и изследвания за образна диагностика, посочи още д-р Иван Маджаров. С предвидените над 400 милиона лева повече бюджет, той очаква и с 5% по-високи лимити за болниците догодина:

"С анекса за всички дейности парите са завишени, достъпът на пациентите със сигурност в специализираната извънболнична помощ е завишен".

Проблем се очертава с намалените клинични пътеки за лъчеление догодина и Лекарският съюз ще се бори преди подписването на анекса към Рамковия договор това да отпадне:

"В лъчетерапията предстои да имаме разговори. Да, там има предложение за намаление. През следващата седмица, докато тече дискусията по обсъждането по настоящия анекс, се надяваме да постигнем по-добри параметри".

Българския лекарски съюз събра на извънреден събор, на който делегатите трябва да решат дали съсловната организация ще подпише анекс към Националния рамков договор за 2018 година.

В хода на преговорите от Лекарския съюз извоюваха едно от основните си искания през следващата година - да няма прехвърляне на средства от едно перо в друго.

Отпадна и текстът за задължителна пререгистрация на лечебните заведения. Ще има възможност да бъдат сключвани договори с НЗОК от нови изпълнители на извънболнична медицинска помощ и през 2019 г.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!