Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коледен ден на Европейския съюз за радио и телевизия

неделя, 16 декември от 14 часа

Снимка: ebu.ch

За пореден, 23-ти път, програма „Христо Ботев“ на БНР ще предложи на българските слушатели уникалната възможност да станат част от Специалния Коледен ден на Еврорадио - един от най-популярните музикални проекти на Европейския съюз за радио и телевизия от първото му провеждане през 1995. В тези повече от две десетилетия традицията е неизменна - в последната неделя преди светлия християнски празник около дузина страни-членки на организацията предлагат нови едночасови концертни програми с класическа музика, свързана с Коледа. Диапазонът на репертоара е огромен – от грегорианско пеене и традиционни коледни хитове до барокова сакрална музика и съвременни творби. Ключов момент в Специалния ден е това, че концертите се провеждат на живо пред публика в концертни зали или големи студия на съответните радиостанции. Понякога зрителите присъстват на традиционна коледна церемония, случва се дори да пеят заедно с изпълнителите. Тази година непосредствените участници в деня, предложили нови концертни програми, са 13 радиокорпорации, включително и Българското национално радио. Концертите ще се излъчват директно в ефира на 36 радиопрограми от 27 страни, сред които 24 европейски държави, Австралия, Нова Зеландия и САЩ.

14.00 – 18.00 Коледен ден с Цветана Тончева. На 16 декември ще се включим в Коледния ден точно в 14.00 часа, за да излъчим заедно с всички страни-членки на Еврорадио българския принос към деня – концерта на Камерен ансамбъл „Силуети“ в състав: Лилия Жекова, Кристиян Калоянов, Калина Митева и Габриела Калоянова. В програмата: музика от Корели, Марчело, Хендел, Брамс и Малер. Водеща на концерта от Първо студио на БНР е Валерия Христова.

Следва Хелзинки – финландският концерт винаги започва точно в 15.05 българско време в катедралата Калио. Тази година там ще свирят инструменталисти от Финландския бароков оркестър. Солист ще бъде тенорът Юхо Пункери. В програмата: музика от Георг Фридрих Хендел и Георг Филип Телеман.

Следващото ни включване започва точно в 17.00 часа, с концерта на Датското национално радио с участието на знаменитата флейтистка Микела Петри и Датския национален вокален ансамбъл с диригент Олоф Боман. В програмата: музика от Самуел Шайд, Йохан Херман Шайн, Якоб ван Ейк, Йеронимус Преториус, Бо Холтен, Ян Сандстрьом и Микела Петри.

18.00 – 22.00 Коледен ден с Аделина Александрова. Точно в 18.00 започва концертът от Първо студио на Баварското радио в Мюнхен, в който ще участват солисти, Смесеният хор на Баварското радио и Камерен оркестър от Базел, дирижирани от Хауърд Арман. До 20.00 часа ще звучат избрани фрагменти от Коледна оратория на Йохан Себастиан Бах.

В 21.00 започва коледният концерт от Швеция, където в катедрален храм в Тьорн ще пее Шведският камерен хор с диригент Саймън Фипс. В програмата: традиционни коледни песни и творби на Уйлям Бърд, Франц Библ, Франсис Пуленк, Бенджамин Бритън, Арво Пярт, Питър Максуел Дейвис, Ото Олсон, Хюго Алвен.  

Коледният ден на вълните на програма „Христо Ботев“ ще завърши в 22.00 часа

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!