Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Косово реши да създаде собствена армия, НАТО изрази съжаление

| обновено на 14.12.18 в 15:28
НАТО
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Косово реши да създаде собствена армия. Парламентът в Прищина одобри закони, според които сегашните леко въоръжени косовски сили за сигурност ще бъдат трансформирани в 5-хилядна армия. Командващият тези сили Рахман Рама заяви, че армията ще изпълнява задълженията си на цялата територия на страната, включително в населеното със сърби Северно Косово.

Сърбия, която не признава независимостта на Косово, реагира с недоволство на решението на Прищина. Премиерът Ана Бърнабич заяви, че то не допринася за стабилността в региона:

"Трябва да видим как да градим бъдеще, а не да издигаме бариери, да пречим на разпространението на информация на майчин език, да не допускаме сътрудничество и да плашим хората".

Съжаление от решението на косовския парламент изрази НАТО. "Алиансът ще преосмисли ангажиментите си към косовските сили за сигурност", заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.  

Той изразява съжаление, че парламентът на Прищина е взел решението въпреки изразеното от страна на НАТО безпокойство. Столтенберг призовава Прищина и Белград да запазят спокойствие и да се въздържат от всякакви изявления и действия, които биха могли да доведат до ескалация на напрежението. Съединените щати обаче поздравиха Косово за одобреното от създаване на армия, като призоваха Прищина да нормализира отношенията си със Сърбия. Германия предупреди, че днешното гласуване в косовския парламент не трябва да бъде използвано за засилване на напреженията в региона.





БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени