Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Танчев срещу Бузев: За и против високото строителство във Варна

Днешният протест
Снимка: Отворен обществен съвет-Варна

Протест срещу високото строителство в центъра на Варна организираха от фондация "Гея" днес. Организаторите настояват за промяна Общия устройствен план на града, в който да бъдат заложени параметри, които да не допускат строителството на високи сгради в центъра на Варна.

Протестът бе породен от намерението на частен инвеститор да изгради 18-етажна сграда на мястото на паркинга до хотел „Одесос”. Сградата ще бъде със смесена функция – хотел, жилищна част и офиси.

„Тази сграда не е съвместима с културно-архитектурния облик на града в историческата му част и компрометира околното пространство”, това заяви в предаването „Позиция” на Радио Варна Николай Танчев – един от основните организатори на протеста. Според него, ОУП-а на Варна позволява такова интензивно строителство, но то е превърнало града ни в един бетонен капан. „Обществеността не бе попитана дали иска там да има такава сграда. Ние не искаме да спираме една частна инвестиция, но строителството в градовете трябва да е устойчиво, в унисон с Общоевропейската стратегия за устойчиво градско планиране”, каза Николай Танчев и допълни:





Всеки има право да протестира в едва демократична държава, заяви в „Позиция” главният архитект Виктор Бузев по повод недовоството. Според него, високите сгради имат място в центъра на града. Общият устройствен план също предвижда високо строителство, особено по протежението на бул. „Сливница”, допълни Бузев, който уточни, че за високо строителство се счита всяка сграда, която е над 6 етажа. „По тази логика във времето на социализма е имало масово високо строителство – и на жилищни блокове, и на хотели, и на сградата на общината, но тогава никой не е протестирал”, коментира главният архитект.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна