Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руският патриарх алармира за гонения срещу негови миряни в Украйна

Снимка: БГНЕС

В навечерието на започналия в Киев обединителен събор на Украинската православна църква, московският патриарх Кирил изпрати открито писмо до редица международни организации. Главата на Руската православна църква призовава за защита на епископата, духовенството и вярващите на досегашната Украинска православна църква от - цитирам - натиска и дискриминацията на киевските власти. 

В момента на територията на Украйна действат три православни църкви. Разколническите от гледна точка на Москва Украинска православна църква на Киевския патриархат и Украинска автокефална църква се включиха в обединителния събор. Каноничната за руския патриарх Украинска православна църква на Московския патриархат отказа участие. Тя е и най-голямата от трите с 13 000 енории, повече от 200 манастира и милиони вярващи. 

В писмото си патриарх Кирил отбелязва, че най-многочислената  конфесия в страната трябва да бъде заменена от някаква нова религиозна организация, създавана съвместно от украинския президент Петро Порошенко и вселенския патриарх Вартоломей. Руският патриарх съобщава за гонения и нарушения на конституционните права на духовенството и вярващите заради нежеланието им да участват н обединителния събор. Адресати на писмото са поместните православни църкви, папата, главата на Англиканската църква, генералният секретар на ООН, Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, германският канцлер и френският президент.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!