Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Едвин и Йоан Сугареви представят тази вечер проекта "Думи и мълчания"

Едвин Сугарев
Снимка: БГНЕС

Тази вечер в Английската библиотека Hot Spot Books&Art Едвин Сугарев и неговият син Йоан Сугарев ще представят проекта „Думи и мълчания“ с поезия на Едвин и музика на Йоан. В предаването „Хоризонт до обед“ Едвин Сугарев каза:
   

„Много от истинската същност на света е разпиляна някъде във времената зад нас. Наистина всичко става някак механизирано, обездушено, което създава липси в човешката психика и в човешкото живеене изобщо. Поезията и музиката са част от тези липси. Ние се мъчим с това, което правим, да направим някакъв мъничък пробив, да покажем език, който не се отнася към днешния ден, към нашето ежедневие, към нашите конкретни искания, а към една по-универсална реалност. Търсенето на такъв език, неговото непрекъснато преоткриване, според мен, е важно“.

Йоан смята, че изкуството винаги бива повлиявано от турбулентни времена, от всичко случващо се в обществото:

„Музиката ми го отразява по някакъв начин. Тя е много шумна понякога, много завихряща се, но понякога и много дълбока“.

„Това, което ме привлича в свързването на музика и поезия, е търсенето на различния език – език, който се съотнася не към конкретното, а към абстрактното, който винаги казва нещо свръх това от съдържанието на думите и звуковете“, добави Едвин Сугарев.

„Когато един стих свърши, зрителят има възможността да попие смисъла и усещането на тези стихове много по-дълбоко, когато около тях в главата им звучат звуци. Хората така чуват чувството на тези стихове“, смята Йоан. Той разказа, че винаги, когато чете, си представя какво би могло да звучи върху тези мисли и чувства.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна