Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нарастват шансовете за рецесия в САЩ през следващата година, сочи последно проучване на CNBC

Шансовете за икономическа рецесия в САЩ през следващата година са нараснали до най-високо ниво, откакто е президент Доналд Тръмп, показват резултати от последно проучване на бизнес телевизията CNBC. В същото време участвалите в проучването намалиха подкрепата си за начина, по който Тръмп управлява икономиката на страна и понижиха перспективите си за икономическия растеж и за нивото на основния лихвен процент, като някои от тях дори започнаха да обмислят идеята за намаляване на лихвите през 2019-а година.

Въпреки това, все още мнозинството от 43-те респонденти, които включват икономисти, мениджъри на фондове и стратези, твърдят, че капиталовият пазар е реагирал прекомерно в низходяща посока.

Шансовете за рецесия през следващите 12 месеца са се увеличили до 23% спрямо 19%, отчетени през предходното аналогично проучване. Това е по-високо от средното ниво от 19%, заложено в проучванията на CNBC през последните 7 години и е с 9 процентни пункта по-високо от най-ниското ниво по време на управленския мандат на Доналд Тръмп.

"Традиционните сигнали за рецесия в САЩ, видни от формата на кривата на доходността до спада на жилищните инвестиции и на спредовете на корпоративни облигации, предполагат икономическа рецесия в края на 2019-а или началото на 2020-а година", отбеляза Констанс Хънтър, главен икономист в KPMG и участник в проучването на CNBC.

Хънтър е сред 12-те процента от респондентите, които смятат, че след като Федералният резерв увеличи утре лихвените ставки, вероятно следващата стъпка ще бъде в посока на намаляване на федералната фондова лихва и това може би ще бъде факт до октомври догодина. Въпреки че този процент е все още доста малък (12% са на това мнение), при предходното проучване, проведено през септември, нямаше нито един анкетиран, който да прогнозираше подобен ход от страна на Фед за 2019-а година.

Според последното проучване на CNBC обаче цели 63% от респондентите смятат, че последните разпродажби на акции на фондовите борси отразяват прекалено песимистично мнение относно бъдещите перспективи, като в същото време около 33% твърдят, че пазарът е прав. Малко под 60% от анкетираните пък посочват, че сегашният много тесен спред между доходността на 2-годишните и на 10-годишните американски облигации е индикатор за предстояща рецесия.

На въпроса колко различни фактори са допринесли за неотдавнашните пазарни разпродажби, респондентите от проучването на CNBC определят като най-значим притесненията, свързани с войната на митнически тарифи между САЩ и Китай, последвани от притесненията за световната икономическа слабост и тези, свързани с увеличаването на лихвените проценти от Фед.

Цели 67% от анкетираните очакват текущите търговски преговори между Китай и САЩ да приключат на 1-ви март догодина със споразумение за тяхното продължаване и без да бъдат налагани допълнителни мита. Респондентите обаче очакват, че досегашните митнически тарифи ще отнемат 0,2 процентни пункта от икономическия растеж на САЩ през 2019-а година, което е двойно повече от техните прогнози в септемврийското проучване.

В същото време осреднените прогнози са за забавяне на икономическия растеж до 2,3% през 2019-а и до 1,8% през 2020-а година спрямо експанзия от малко над 3% през настоящата година.

Едва 52% от респондентите са заявили, че одобряват управлението на икономиката от президента Тръмп, което е с цели 14 процентни пункта по-малко от предишното проучване, в което одобрението беше достигнало връхна точка от 66 на сто. Същевременно неодобрението нарасна с 10 пункта до 31%.

Според анкетираните от CNBC фондовият индекс S&P500 се очаква да нарасне през следващата година до едва 2 774 пункта спрямо септемврийската прогноза за повишение до 2 936 пункта. На фона на текущото ниво на S&P500 при днешното отваряне на търговията на Уолстрийт около 2 568 пункта, инвеститорите все още очакват негово повишение с около 8% догодина. Те също така очакват доходността на 10-годишните държавни облигации на САЩ да се повиши през 2019-а до 3,16% спрямо текущи нови малко под 3%, но при предишно проучване през септември за доходност от цели 3,56%.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени