Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Увеличение на раждаемостта отчитат четири пловдивски болници

Снимка: БГНЕС

В края на годината 4 пловдивски болници отчитат увеличение на раждаемостта. Над 400 бебета са проплакали в родилните зали само за месец. Толкова пъти са пулсирали и светлините по две от улиците в пловдивския квартал Капана, където в средата на миналия месец осветлението беше свързано с болничните отделения, за да се оповестява началото на нов живот.

"Постоянно се говори, че раждаемостта в България спада, но ние забелязваме в последните две години увеличаване на ражданията с повече от 20%“,  казва д-р Живка Чалъкова. 

В същото време, според специалистите се отчита и нарастване на браковете сред младите родители, както  и на раждането на второ дете в семейството.

Лекарите от АГ отделенията на четирите болници изразяват и задоволството си от реализацията на проекта в Квартал Капана, чието мото е „На родените днес“ . Той е  дело на  италианския художник Алберто Гарути и се реализира като част от програмата  Пловдив - Европейска столица на културата 2019 та.

Родителите на новородените имат изключително положително отношение към инициативата , а татковците с нетърпение и гордост натискат бутона, който е свързан със светлинните в Капана, казват още медиците . 

Пак в рамките на проекта,  в близост до присветващите лампи в квартала е монтирана и каменна плоча, на която всеки може да прочете повече за инициативата и  целта й, а именно да събуди у гражданите емпатия, щастие и чувство за принадлежност. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна