Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стивън Мнучин: САЩ и Китай ще подновят търговските преговори през януари

Стивън Мнучин - финансов министър

САЩ и Китай са провели във вторник разговори на заместник-министерско ниво, на които са обсъдили текущия търговски спор, като официалните преговори се очаква да стартират през януари, съобщи пред агенция "Блумбърг" американският финансов министър Стивън Мнучин.

Китайски представители потвърдиха, че официалните разговори ще се състоят през следващия месец, като от Министерството на търговията на азиатската държава допълниха, че през последните седмици са се провели няколко кръга от преговори.

От своя страна Стивън Мнучин посочи пред "Блумбърг", че се планира провеждането на официална среща лице в лице през януари в опити да се договори по-всеобхватно примирие в търговската война, като според него е малко вероятно да има лични срещи преди това.

"Ние сме в процес на потвърждаване на логистиката на няколко срещи и сме решени да се погрижим да използваме времето разумно, за да се опитаме да разрешим търговските спорове", отбеляза финансовият министър на САЩ и допълни, че сега двете страни са фокусирани в опитите "за документиране на търговско споразумение" до 1-ви март, когато трябва да изтече срокът на текущото временно примирие по отношение въвеждането на нови митнически тарифи. "Очакваме да има срещи през януари", посочи Мнучин.

Финансовият министър на САЩ също така отбеляза пред "Блумбърг", че нито той, нито президентът Доналд Тръмп са знаели за арестуването на финансовия изпълнителен директор на китайския технологичен гигант Huawei Technologies Co., когато лидерите на двете държави се срещнаха на работна вечеря на 1-ви декември - същия ден, в който висшият ръководител на компанията беше арестуван в Канада по настояване на САЩ за екстрадиция.

Стивън Мнучин се опита и да омаловажи декларацията на президента Тръмп от миналата седмица, че той би желал да се намеси в случая с Huawei, ако това е необходимо, за да се помогне за постигането на търговска сделка между двете най-големи икономики в света. "Ние сме много ясни и Китай разбира, че това са отделни неща", посочи той и допълни: "Президентът и аз не сме имали никакви директни разговори относно делото Huawei". Той също така отказа да коментира дали Министерството на финансите подготвя по-широк казус срещу китайския доставчик на телекомуникационно оборудване, обвиняван от САЩ, че нарушава американските санкции срещу Иран.

"Ние сме решени, че ако имаме търговско споразумение (между САЩ и Китай), то ще бъде достатъчно конкретно, ще бъдат очертани времевите рамки, подробностите и всичко останало", каза той.

Изказването на Стивън Мнучин доведе до известен инвеститорски оптимизъм, който се изрази в нарастване и на трите основни американски фондови фючърси на извън борсовата търговия на Уолстрийт.

Фючърсите на индекса DJIA се повишават с близо 150 пункта (с 0,63%), на широкия индекс S&P500 - с 0,69% и на технологичния индекс Nasdaq 100 - с 0,6%. Снощи пазарът на акции на Уолстрийт приключи на позитивна територия за пръв път от три сесии насам, макар и парирайки голяма част от силния старт на търговията в САЩ, като DJIA затвори със скромно повишение от 82 пункта след първоначален ръст с 335 пункта, индексът Nasdaq Composite се повиши с 0,45%, а индексът S&P500 - с едва 0,01%.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна