Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Компанията FedEx очаква влошаване на глобалната търговия догодина с оглед на отслабващата европейска икономика

Водещата световна компания за доставки и куриерски услуги FedEx Corp. представи по-добри от очакваното финансови резултати за последното си тримесечие, но същевременно намали рязко прогнозите за 2019-а година, визирайки най-вече отслабването на европейската икономика и влошаването на китайския икономически растеж в резултат на търговската война между Пекин и Вашингтон.

Базираната в Мемфис компания отчете повишаване на нетната печалба с 20,6% до 935 млн. долара (или по 3,51 долара за акция) за финансовото тримесечие до 30-и ноември, спрямо 775 млн. долара (или 2,8 долара за акция) година по-рано. Нетните приходи за последното тримесечие пък се увеличиха до 17,8 млрд. долара от 16,3 млрд. долара преди година.

В същото време обаче FedEx Corp. намали своите прогнозни за печалбата през цялата настояща финансова година до диапазона между 12,65 и 13,40 долара за една акция спрямо досегашна прогноза между 15,5 и 16,6 долара за акция. Компанията понижи рязко и прогнозите печалби за 2019-а година до диапазона между 15,50 и 16,60 долара за акция от интервала между 17,20 и 17,80 долара за акция.

"Световната търговия се забави през последните месеци и водещите показатели сочат към продължаващото ѝ забавяне", заяви главният финансов директор на FedEx Алан Граф.

"FedEx е в разгара на още един рекорден предпразничен бизнес сезон и поздравяваме повече от 450-те хиляди наши членове от цял свят за предоставяните от тях изключителни клиентски услуги", посочи от своя страна главният изпълнителен директор на компанията Фредерик Смит. Той обаче добави: "Докато американската икономика остава стабилна, международният ни бизнес отслабна през последното тримесечие, особено в Европа. Ние предприемаме действия за смекчаване на последиците от тази тенденция чрез нови инициативи за намаляване на разходите".

И двамата ръководители отбелязаха за наличието на остър спад на бизнеса на компанията в Обединеното кралство поради несигурността около Брекзит, неотдавнашното свиване на брутния вътрешен продукт на Германия, протестите във Франция, които заплашват да се разпространят и в близките държави, както и охлаждането на азиатската икономика и по-специално на китайската в резултат на търговската война със САЩ.

Трябва да се има предвид, че инвеститорите следят много внимателно финансовите резултати на компанията FedEx като важен индикатор за състоянието на американската и на глобалната икономика. Занижените от FedEx прогнози за 2019-а година сякаш потвърждават инвеститорските притеснения в последно време, че влошаването на икономическото представяне зад граница ще засегне през идващите месеци и Съединените щати.

"Това потвърждава голяма част от пазарните страхове и е сякаш доказателство, защо сме свидетели на силно напрежение и спад на фондовите борси", отбеляза Трип Милър от компанията Gullane Capital, коментирайки изявлението на FedEx.

Акциите на FedEx се сринаха с над 5% на извънборсовата търговия, след като компанията представи късно снощи своя последен финансов отчет и понижи очакванията си за следващата година.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна