Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ премахват санкциите спрямо "Русал" и цялата бизнес империя на руския олигарх Олег Дерипаска

Финансовото министерство на САЩ обяви, че ще премахне санкциите спрямо основната корпоративна империя на руския олигарх Олег Дерипаска, включваща алуминиевия гигант "Русал" и холдинга "Eн+", отказвайки се по този начин от най-суровите санкции, които бяха наложени от САЩ във връзка с анексирането на Крим от Москва през 2014 година, съобщава Ройтерс.

През април тази година американското Министерство на финансите наложи санкции както на самия олигарх Дерипаска, така и на компаниите "Русал", "Ен+" и на още няколко други, в които той притежава дялове, цитирайки, че те са се възползвали от руската държава, въвличайки се в "злоумишлени дейности" по цял свят.

От Министерството на финансите уточниха, че Олег Дерипаска остава обект на наложените санкции, но трите негови компании Rusal, En+ и EuroSibEnergo ще бъдат освободени, тъй като са се съгласили да се преструктурират и да ограничат притежаваните от руския олигарх дялове в тях.

След новината акциите на "Русал" поскъпват с цели 26,8% по време на търговията на Московската фондова борса в четвъртък, достигайки най-високи цени от април насам. На борсата в Хонконг, където акциите на "Русал" останаха да се търгуват и след въведените през април санкции, те поскъпнаха по-рано днес с около 9,4%.

"Тези компании са се ангажирали да намалят значително собствеността на Дерипаска и да прекратят неговия контрол върху тях", се посочва в изявление на Министерството на финансите, в което се добавя, че на този етап санкциите ще бъдат отменени за един месец.

Трябва да се има предвид, че "Русал" е втората по-големина компания в света (след китайската Hongqiao 1378) за производство на алуминий, като въведените през април санкции на САЩ причиниха сериозен ръст на цените на алуминий на стоковите борси.

Новината за отмяна на санкциите обаче провокира спад на цените на алуминиевите тримесечни фючърси, търгувани на борсата London Metal Exchange, с над 1% към 16-месечно дъно от 1905,50 щатски долара за тон (най-ниски цени от август 2017 година).

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна