Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп освобождава Джеймс Матис от 1-ви януари

Матис възнамеряваше да се оттегли след 2 месеца

Джеймс Матис
Снимка: БТА

Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп обяви, че ускорява смяната на министъра на отбраната. Джеймс Матис, който подаде оставка заради несъгласие с решението за изтегляне на американските военни от Сирия, ще освободи поста още на 31 декември, вместо както сам обяви - в края на февруари идната година. За изпълняващ длъжността шеф на Пентагона Тръмп е избрал сегашния заместник на Матис - Патрик Шенахан.

„Радвам се да ви съобщя, че заместник-министър на отбраната Патрик Шанахан ще поеме поста министър от 1 януари“, написа Тръмп в Туитър. „Патрик може да се похвали с множество постижения, докато е служил в администрацията на страната, както и преди това в частния сектор. Той ще бъде страхотен министър!“, смята държавният глава.

Веднага след като връчи писмото с оставката си, стана ясно, че Матис напуска "в знак на протест" спрямо политиката на президента по отношение на националната сигурност.

По-рано бяха разкрити и плановете на Тръмп да изтегли всичките 2000 войници от Сирия. И въпреки, че веднага започнаха ожесточени критики спрямо това решение, президентът продължава да го устоява. Изтеглянето от Сирия „не е изненада“, като се има предвид, че той се старае стриктно да изпълнява предизборните си обещания, а още през 2016 г. заяви, че ролята на Америка като „полицай на Близкия изток“ не си струва жертвите.

Междувременно планът на Белия дом да изтегли половината от войските от Афганистан до лятото провокира подобни критики.

Също в Туитър Тръмп съобщи тази вечер, че е разговарял с турския президент Реджеп Ердоган за "бавно и координирано изтегляне" на американските сили от Сирия. Критиците на Тръмп се опасяват, че подкрепяните досега от Вашингтон кюрди в Сирия ще станат лесна мишена за турска офанзива.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна