Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първи екопротест на жители на Босилеград

| обновено на 26.12.18 в 16:43
3
Двете мини за олово-цинкова руда и мед в селата Караманица и Мусул изливат отпадъчни води с тежки метали в притоците на Драговищица, която се влива в река Струма.
Снимка: Кирил Фалин

Около 50 души участваха в първия екопротест в центъра на Босилеград днес следобеда под наслов "Загубим ли природата, губим всичко”, казаха наши сънародници в сръбската община. Организатори са от сдружение „ЕКО-БИО-ПРАВДА” и сдружение „ГЛАС” в града.

Недоволството е породено от бездействието на институциите в Сърбия, а и в България срещу замърсяването с тежки метали на реките и почвите в района. Двете мини за олово-цинкова руда и бакър при селата Караманица и Мусул изливат отпадъчни води с тежки метали в притоците на Драговищица, която се влива в река Струма в България. Така проблемът може да се пренесе и на наша територия, сигнализират еколози.

Концентрацията на тежки метали в речните води, почвата и въздуха в района на мините, според все още неофициални данни, е десетки пъти над допустимата норма. Добитъкът вече не иска да пие вода от реката, притесняват се местните хора.

„Хората са объркани, не знаят дали е замърсено, притесняват се, опасяват се от замърсяване“, каза журналистът от излизащия на български език в Ниш вестник „Ново Братство“ Петър Рангелов. „Обаче водопроводът за Босилеград не е оттам“.

„Обаче ако се замърсяват реките, то ужасно ще стане“, добави той.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени