Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Невестино вдигна таксата смет на 5 промила

Сградата на община Невестино.
Снимка: Кирил Фалин

Таксата смет за община Невестино се вдига за догодина от 3,5 на 5 промила с решение на общинския съвет, казаха от администрацията.

Мотивът е, че общината вече транспортира отпадъците си до депото в Самоков, така е по разпореждане на екоминистерството, което предоставя част от квотата си на Невестино.

Двете общински сметища - едното в Невестино, другото край с. Ваксево, са закрити от 1 януари т.г. От декември отпадъкът се кара на около 80 километра до депото в Самоков със собствен превоз. Това оскъпява доста транспортирането на боклука.

„Увеличили са малко такса битови отпадъци, защото при нас хората тук са малко и не можем да събираме. Основната причина е, че ще караме отпадъците в Самоков“, обясни зам.-кметът Йордан Глогов.

Общината генерира по около 8 хил. тона боклук годишно. Сметосъбиране се извършва в 13 от 23-те съставни села. Както е и за другите малки общини в региона и за Невестино сметосъбирането е губеща дейност и трябва да се компенсира, макар и частично, с по-висока такса смет, коментират от администрацията.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна