Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Водата в Сливен поскъпва от днес с 13 стотинки

Снимка: архив

От днес в Сливен се вдига цената на кубик питейна вода с 13 стотинки, след решение на Комисията по енергийно и водно регулиране. Абонатите на ВиК Сливен вече ще заплащат 2,62 лв. за кубик питейна вода с ДДС.

До края на миналата година цената бе 2,49 лв. за изразходен кубик вода. Доставяната в момента вода от ВиК Сливен от язовир „Асеновец“ до крайните потребители не преминава през пречиствателна станция, защото от 2009 г. е замразен строежът ѝ.

За доизграждане на пречиствателната станция за питейни води на Сливен предстои да бъдат отпуснати от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) около 3 милиона лева. Намеренията на министерството станаха ясни в края на ноември миналата година.

Предстои да бъде обявена обществена поръчка за обследване на изпълненото строителство, проектиране и строително-монтажни работи за нейното завършване.

Проектирането и изграждането на водопроводите ще бъде финансирано от Оперативна програма „Околна среда 2014-2020“.

Една от главните причини, за да не бъде завършено строителството е, че не са изградени довеждащите водопроводи от язовира до пречиствателната станция, както и тези от съоръжението до града.

Очаква през 2020 г. пречиствателната станция да влезе в експлоатация, а от услугата да се възползват над 80 хиляди души.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна