Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Във Варненско се чувстват дискриминирани след решението за тангентата в София

Кметът Иван Портних започва разговори с ръководството на АПИ за отмяна на винетките за участъци край Варна

| обновено на 02.01.19 в 17:58
Снимка: БГНЕС

Казусът с евентуалното купуване на винетки за околовръстния път на София далеч не е единственият спорен случай в страната. От години хората, които живеят близо до Варна, в това число и във вилните зони до Златни пясъци, са задължени да си купуват винетки, ако искат да пътуват до града.

Варненци трябва да си купуват винетни стикери, дори за да стигнат до градския гробищен парк, който се намира до населеното място Тополи, или пък до варненското летище.

Решението за отпадането на винетките в района на Северната скоростна тангента в София накара доста хора от две села във Варненско - Тополи и Константиново, както и тези от вилните зони  край курорта „Златни пясъци“ да се почувстват дискриминирани. Причината - постоянно живеещите там и тези, които отиват там по някакъв повод  от доста време си купуват стикери.

На фона на решението за тангентата в София и растящото недоволство в района кметът на Варна Иван Портних започва разговори с ръководството на АПИ за отмяна на винетките и за участъци край Варна, обявиха от кабинета му днес следобед.

По-рано директорът на Областното пътно управление Румен Илиев обясни възможно ли е да бъде изпълнено искането да не се купува винетка.

"Няма значение дали е в електронната система, то постановлението на МС е едно, тоест едно решение на МС 945 от 2004 година, но то е, където регламентира кои пътища са от републиканската пътна мрежа и кои са общински. Навсякъде, където започват пътища от републиканската пътна мрежа, а това е след табела "Край на населеното място", е задължително да има винетка. В решението на МС не е упоменато дали е вилна зона, или постоянно си живеят хора там, но винаги си е било с винетка", каза Румен Илиев.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна