Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Случаите на жестокост към животни по празниците са се увеличили, отчитат от “Четири лапи“

Снимка: Евелина Стоянова

Увеличаване на случаите на жестокост спрямо животни у нас по празниците отчитат от международната организация за защита на животните „Четири лапи“.

В повечето случаи агресията е насочена към домашни и бездомни кучета и котки, като най-често те стават жертва на стрелба с огнестрелно оръжие или на отравяне.

Явор Гечев от организацията посочи конкретни примери:

„В София, в Северния парк, където едно кученце, бездомно животно, което от години живее в парка, е било простреляно от упор. Това е изключително притеснително, защото в градска среда има хора, които използват огнестрелно оръжие, което е опасно не само за животните, но и за хората. Има и увеличаване на случаите в страната. В Пазарджик продължават случаите на отровени животни в паркове и градинки, което е безкрайно опасно, не само за животни, но и за хора. Над 15 животни вече са отровени, не само бездомни, но и домашни“.

От „Четири лапи“ съветват при всеки случай на насилие над животно да бъде подаван сигнал за извършено престъпление на тел. 112, а в случай че диспечерите откажат съдействие - и до дежурен районен прокурор.

Явор Гечев  отчете, че причините за инцидентите са комплексни, но сред тях са употребата на алкохол по празниците и контролът върху притежанието на огнестрелно и ловно оръжие:

В Пазарджик пък продължават случаите на отравяне на животни. Данните сочат, че са били отровени 15 кучета, сред които и домашни. 

Един от основните проблеми, според Гечев, е реакцията на операторите на тел 112 и на полицията. 



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна