Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Египетският президент откри нова катедрала

Абдел Фатах ас-Сиси
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Египет Абдел Фатах ас-Сиси откри огромна катедрала близо до Кайро по повод православното Рождество Христово, празнувано от египетските копти. 

Тържествената литургия се състоя при засилени мерки за сигурност, заради откритата предния ден бомба близо до коптска църква, при което загина един полицай, припомня „Франс прес“. На церемонията присъства главата на Коптската църква на Египет Тавадрос Втори. 

Катедралата „Рождество Христово“ се намира в пределите на новата административна столица на Египет, която е в процес на изграждане и която е на 45 километра от Кайро. Това ще бъде най-голямата катедрала в Близкия изток, пише на страницата във Фейсбук на говорителя на Коптската православна църква.

 В реч по повод откриването на храма Ас-Сиси изтъкна, че това е важен момент в египетската история и че мюсюлманите и християните в Египет ще останат единни. 

Президентът, който е мюсюлманин, поръча изграждането на новата катедрала преди две години, след убийството на 27 християни през 2016 г. в бомбен атентат в черквата „Свети Петър и Павел“ в Кайро, където трябваше да бъде отслужена коледна меса.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна