Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И президентът подкрепи исканията на превозвачите за поправки в пакета "Мобилност"

| обновено на 08.01.19 в 16:55
Президентът Румен Радев подкрепи исканията на българските превозвачи за приемането на поправките в пакета „Мобилност“
Снимка: БГНЕС


Президентът Румен Радев подкрепи исканията на българските превозвачи за приемането на поправките в пакета „Мобилност“, както и намеренията им за справедливи протести. На среща с представители на организации от транспортния бранш държавният глава заяви:

"Аз съм с вас. Вашите справедливи искания дават и повод всички институции в България да са обединени в своята подкрепа към вас. Вашата борба е справедлива, защото предприетите действия по пакета "Мобилност" са в грубо нарушение на принципите на ЕС, това е дискриминация към българския бизнес, която не трябва да позволяваме да се осъществи".

Над 600 представители на фирми от българския транспортен бранш ще протестират на 10 януари в Брюксел, когато комисията по транспорт в Европейския парламент ще обсъжда така наречения пакет „Мобилност“. Българските превозвачи настояват от него да отпадне изискването шофьорите да се връщат в страната на регистрация на всеки три седмици, както и регламента, свързан с нощните почивки на шофьорите. Представители на организации от транспортния бранш се срещнаха с президента.

Росен Димитров от Националната транспортна асоциация благодари за подкрепата на президента. Браншът очаква подкрепа от всички институции в държавата. Превозвачите отново определиха мерките, заложени в пакета "Мобилност", като протекционизъм, чиято цел е да закрие транспортният бранш в Българя:

"Ако един шофьор е служител в немска фирма и данъците и социалните осигуровки отиват в Германия, няма изискване да се връща този шофьор на всеки три седмици в страната на регистрация. Къде е тогава социалният елемент? Чрез този пакет и приемането му ще се създаде конкурентно предимство в страни, регистрирани извън Европейския съюз. Това ли е целта?.

Нашата цел с подкрепата на всички тези институции, президентска и съответно на нашето правителство, е да презентираме нашата правилна позиция пред всички международни инстанции. В момента имаме подкрепа на 17 гласа от 49".

Председателят на Асоциацията на българските предприятия за международни превози Георги Петърнейчев сподели за БНР, че в срещата са участвали ръководителите на всички транспортни съюзи:

„Браншът никога не е бил така обединен! Търсим подкрепа от всички всевъзможни страни, които могат да допринесат за решаването на нашия проблем“.

Държавният глава е обещал на превозвачите да търси съдействие и помощ от своите колеги при посещенията си в чужбина, допълни Петърнейчев в предаването „Нещо повече“ по „Хоризонт“. Той заяви още, че на протеста на 10 януари в Брюксел, освен български и румънските превозвачи ще има такива от Унгария, Полша, Литва и Латвия.

„Румънските превозвачи също имат разрешение, само че от другата страна на европарламента - на площад Люксембург. В един момент и ще се обединим в едно и ще иска представляваме една голяма маса…“.

Протестите в четвъртък са до 13 часа.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна