Eмисия новини
от 21.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ройтерс: Китай ще понижи целите за растежа на БВП до 6,0% - 6,5% за 2019-а

Китай планира да постави по-ниска цел за икономическия растеж през 2019-а година до диапазон между 6,0% и 6,5% в сравнение с миналогодишната цел за растежа на БВП с около 6,5%, тъй като Пекин се мъчи да се справи с по-високите американски митнически тарифи и отслабващото вътрешното търсене, съобщава Ройтерс, цитирайки свои неназовани политически източници.

Предложената занижена цел, която ще бъде обявена официално на годишната парламентарна сесия в Китай през март, е била одобрена от най-висшите ръководители на страната по време на икономическа конференция при закрити врата, проведена в средата на месец декември, според няколко източника на Ройтерс, запознати с резултатите от тази среща.

Очакваните по-късно този месец официални данни се очакват да покажат, че икономиката на Китай е нараснала през 2018-а година с около 6,6%, отбелязвайки най-слабата си експанзия от 1990-а година насам. Анализаторите прогнозират по-нататъшна загуба на възходяща инерция и през настоящата година, преди да започнат политически стъпки в подкрепа на икономическия растеж.

"Ще бъде много трудно за икономическия растеж да надхвърли 6,5% през настоящата година и може да има проблеми, ако той спадне под 6 на сто", заяви пред Ройтерс един от източниците, поискал обаче анонимност поради чувствителността на този важен въпрос.

Тъй като втората по големина икономика в света продължава да губи скорост, водещите лидери на Китай внимателно наблюдават нивата на заетост с оглед на факта, че предприятията в страната могат да бъдат принудени да съкращават работници в условията на търговска война със САЩ, въпреки по-устойчивия сектор на услугите.

През следващите две години е необходим растеж от около 6,2%, за да се постигне дългогодишната цел на управляващата Комунистическа партия за удвояване на брутния вътрешен продукт и на доходите през последното десетилетието до 2020-а година.

"Като се имат предвид заетостта, доходите и стабилността, ние се нуждаем от растеж от най-малко 6% през тази година”, посочи друг от източниците на Ройтерс.

Приемането на целеви диапазон ще даде възможност на китайските политици да маневрират в условията на несигурност, предизвикана от тарифната война със Съединените щати, въпреки че двете водещи икономики се стремят да постигнат евентуално споразумение за разрешаване на разногласията преди месец март.

Правителството на Китай също така планира да запази целта си за потребителска инфлация от 3% през 2019 година, въпреки неотдавнашното рязко понижение на цените, оставяйки възможност то да предприеме мерки за стимулиране на по-слабото потребление. Ден по-рано бяха представени официални данни, показващи, че потребителската инфлация в Китай се е понижила рязко през декември до 1,9% от 2,2% през ноември, което е доста под правителствената инфлационна цел.

На този етап Информационното бюро на Държавния съвет на Китай не коментира информацията на Ройтерс.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Най-четени