Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рязко отслабване на инфлацията в Китай провокира дефлационни страхове

Растежът на потребителските и производствените цени в Китай се забави рязко през декември, което е сякаш доказателство за отслабване на вътрешно потребление на фона на все по-бавен икономически растеж, показват данни на официалната китайска статистика.

Индексът на потребителските цени (CPI) се повиши през декември с 1,9% спрямо година по-рано след повишение с 2,2% през ноември, като това е най-слабото нарастване на китайската инфлация от шест месец насам.

Растежът на цените на нехранителните стоки се забави още по-рязко до 1,7% от 2,1% през ноември в резултат на понижение на цените на бензина с 0,5% и на дизеловото гориво с 0,3%, след като те скочиха през ноември съответно 12,8% и с 14,2%. Жените на хранителни стоки се повишиха за втори пореден месец през декември 2018-а с 2,5 на сто.

Индексът на производствените цени (PPI) пък нарасна през декември с едва 0,9% след повишение с 2,7% през ноември, като това е най-слабият растеж на производствената инфлация от септември 2016-а година.

Днешните много слаби данни могат да накарат повечето икономисти да започнат да се тревожат за нарастващ риск от дефлация в китайската икономика, като в същото време спадът на цените може да влоши и корпоративните печалби и да навреди на способността на компаниите да изплащат техните дългове.

Това са поредните лоши нови, идващи от Китай, след серията негативни данни за промишлената активност и за промишлените поръчки, за продажбите на дребно и за китайския износ, като всички те сочат ясно за забавяне на втората по сила икономика в света. Влошаващото се представяне на китайската икономика обаче увеличи натиска върху Пекин да разреши търговския си конфликт с Вашингтон. Това сякаш се видя от последния кръг преговори, проведени по-рано тази седмица, като и двете страни отчетоха напредък, но без да бъдат оповестени по-конкретни детайли относно едно бъдещо търговско споразумение.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна