Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

РИОСВ - Бургас с повторна проверка на увредените дюни на "Смокиня"

Предстои да се уточни каква част от унищожените дюни са в защитена зона

| обновено на 13.01.19 в 16:57

Регионалната екоинспекция в Бургас ще извърши в понеделник геодезически измервания на увредените дюни на къмпинг „Смокиня“, съобщават от пресцентъра на институцията.

Незабавна проверка по случая на терен е била извършена веднага след получения сигнал. Експертите са установили, че са увредени дюни - местообитания в защитена територия - природна забележителност местност „Каваци“.

Увреденият имот е част от Морски плаж „Смокини север" – изключително държавна собственост, отдаден на концесия или под наем от Министерство на туризма.

Повторната проверка трябва да определи точни координати от засегнатия имот. На проверката ще бъде поканен концесионерът или наемател на плажа, който ще бъде подведен под административно наказателна отговорност.

Геодезическото заснемане ще определи точните координати на засегнатата площ и каква част от нея попада в защитената територия, поясни директорът на Регионалната екоинспекция в Бургас Тонка Атанасова:

"Виждаме, че има каравани, които не можем да кажем, на кого са, чия е собствеността, върху какви имоти са поставени. Всичко това предстои да се изясни. В договора на концесионера също това е заложено, че той трябва да опазва дюните и не може да бъде открит извършителят. Собственикът на имота би трябвало да си носи отговорността, но собствеността е държавата".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна