Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Московиси: Ще разгледаме много внимателно програмата за стабилност на Италия

Снимка: БГНЕС

Време е Италия да започне да изпълнява поетите ангажименти по бюджета си за догодина в контекста на пакта за стабилност и растеж и според постигнатото през декември споразумение с Европейската комисия. Това каза председателят на Еврогрупата Марио Сентено след края на нейното заседание. 

На въпрос как ще продължи сътрудничеството на Комисията с Италия по въпроса, еврокомисарят по икономическите и финансови въпроси Пиер Московиси отговори:

„Разбира се, ще продължим да следим изпълнението на бюджета. Тъй като все още следим ситуацията отблизо и приложението е ключов момент, ние ще разгледаме много внимателно програмата за стабилност на Италия през април. Това е, защото се опасяваме не само за бюджет 2019, но и за 2020-а и 2021-ва“.

Постигнатото споразумение постави край на няколко седмици противопоставяне между Комисията и Италия. Според Московиси бюджетният дефицит на страната през 2019 г. трябва да бъде 2,04 на сто от БВП спрямо 2,4 на сто в първоначалния му вариант и при очакван икономически растеж от 1 на сто през идната година вместо прогнозираните по-рано 1,5 на сто. Решението позволи да се избегне процедурата за прекомерен бюджетен дефицит.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна