Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Напрежение на световните борси след подновени притеснения за глобалния икономически растеж

Европейските пазари на акции стартираха на негативна територия за втора поредна сесия на търговия, следвайки днешното понижение на азиатските борси и на фючърсите на трите основни американски фондови индекса, тъй като инвеститорите започнаха отново да се тревожат за забавящата се глобална икономика.

Повод за тези притеснения дадоха данните за растеж на китайската икономика през 2018-а година с най-слабо темпо от близо три десетилетия насам, както и занижените прогнози на МВФ за представянето на световната икономика през настоящата и през следващата година.

По-рано днес азиатските борси се окъпаха в червено, като японският индекс Nikkei се понижи с 0,47%, южнокорейският Kospi - с 0,32%, австралийският ASX 200 - с 0,54% и индексът Hang Seng - с 0,7%. Китайският водещ фондов индекс Shanghai Composite пък спадна с 1,18% на фона на забавящата се китайска икономика и с оглед на сериозните предупреждения на президента на страната Си Цзинпин, отправени пред висши членове на Комунистическата партия.

Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 стартира търговията на стария континент с понижение от 0,4%, отстъпвайки за втора поредна сесия от 6-седмичния връх, достигнат в края на предходната седмица, през която индексът успя да нарасне с цели 2,25%.

Германският индекс DAX 30 пък се понижава с 0,59%, след като приключи вчерашната търговия с аналогичен спад от 0,6%. Френският индекс CAC40 губи около 0,67%, а италианският индекс MIB се понижава с 1,04%.

Британският индекс FTSE100 се понижава с 0,32%, след като снощи премиерът на страната Тереза Мей посочи, че само парламентарно одобрение на нейното Брекзит споразумение с ЕС може да гарантира, че Великобритания ще напусне съюз със сигурна сделка. Тя също така отхвърли възможността за втори референдума по въпроса за Брекзит, добавяйки, че правителството трябва да се съобрази с първия вот на британския народ.

Солиден спад с над 4% бележат акциите на UBS Group, след като голямата швейцарска банка представи по-слаби от очакваното финансови резултати за последното тримесечие на 2018-а година и предупреди, че негативните фактори, повлияли на нейното представяне, вероятно ще останат в сила и в началото на настоящата година. Солиден спад с 3,85% има и при акциите на водещия германски кредитор Deutsche Bank.

На другия полюс са акциите на Hugo Boss, които поскъпват с 4,5%, след като германската компания за модно облекло посочи, че растежът на нейните продажби се е ускорил през последното тримесечие и прогнозира още по-голяма експанзия през 2019-а година.

Ръст с 5,8% има и при акциите на EasyJet, след като нискобюджетната самолетна компания отчете повишение на тримесечните приходи до 1,3 млрд. паунда от 1,14 млрд. паунда година по-рано. Скок с 3,5§% има и при акциите на френския превозвач Air France-KLM.

Американските фондови фючърси също се намират под натиск от продажба на извънборсовата търговия на Уолстрийт, тъй като и инвеститорите в САЩ изглеждат притеснени от състоянието на глобалната икономика при тяхното завръщане на пазара след дългия почивен уикенд заради вчерашния неработен ден в чест на Мартин Лутър Кинг.

Фючърсите на DJIA се понижават с около 130 пункта (спад с 0,54%), широкият индекс S&P500 - с 0,61%, а технологичният индекс Nasdaq 100 - с 0,82 на сто. Това предполага негативен старт на днешната търговия на Уолстрийт, след солидния подем през миналата седмица, когато DJIA нарасна с 3%, S&P500 - с 2,9% и Nasdaq Composite - с 2,7%.

По-късно днес с интерес се очакват финансовите отчети за последното тримесечие на водещи американски компании като Johnson & Johnson, IBM Corp. и Advanced Micro Devices Inc.

Инвеститорите по цял свят ще следят с повишено внимание и новини от стартиралия днес Световен икономически форум в Давос, Швейцария.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна