Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Силен спад на японския износ в края на 2018 година

Японският износ през декември отбеляза най-солиден спад от повече от две години в резултат на рязко намаляване на търсенето от Китай, изпращайки по този начин търговския баланс на Япония за 2018-а година на дефицит за пръв път от три години насам.

Износът на Япония през декември се понижи с 3,8% спрямо година по-рано, показват данни на Финансовото министерство на страната, докато осредните очаквания бяха за по-сдържано понижение с 1,9 на сто. Това представлява най-солиден спад на японския експорт от октомври 2016-а и е поредно доказателство за негативното отражение върху глобалната икономика на търговския конфликт между САЩ и Китай.

Износът в посока Китай се сви с цели 7% с оглед отслабване на търсенето на японско оборудване за полупроводникова техника и на части за смартфони, показват днешните данни.

По-рано тази седмица японската компания Nidec Corp., която предоставя компоненти за Applе Inc. намали рязко своята прогнозирана печалба, обвинявайки за това търговският диспут между САЩ и Китай, която е причинил отслабване на китайското търсене на японски стоки.

За цялата календарна 2018-а година Япония излезе на търговски дефицит в размер на 1,2 трлн. йени в резултат главно на силен ръст на вноса на петрол от Саудитска Арабия и на втечнена природна газ от Австралия.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени