Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петима българи със спешна нужда от белодробна трансплантация ще бъдат оперирани годишно във Виена

Подписаха споразумение за обучение на български лекари в областта на трансплантологията

| обновено на 25.01.19 в 15:56
Кирил Ананиев и проф. Валтер Клепетко.
Снимка: БГНЕС

Здравното министерство и университетската болница във Виена подписаха споразумение за обучение на български лекари в областта на трансплантологията на бял дроб. Това съобщи министър Кирил Ананиев след среща с проф. Валтер Клепетко. Професорът е президент на Европейската асоциация за гръдна хирургия и белодробни трансплантации и ръководител на Клиниката по белодробна хирургия в университетската болница Виена. 

"Това е документът, който дава "зелена улица" за обучение на наши специалисти с цел в края на следващата година или най-късно в началото на 2021 година белодробните трансплантации да се извършват на територията на нашата страна. В този преходен период, когато ще се обучават нашите специалисти, професор Клепетко пое ангажимент всяка година по петима български пациенти, които имат нужда от белодробна трансплантация, тя да бъде извършена в клиниката на виенската болница", съобщи здравният министър и уточни, че това означава, че трансплантациите там могат да започнат веднага.

Проф. Клепетко заяви, че Виена има голям опит в това да помага на други държави в обучението на специалисти и че са "привлекли и обучили специалисти от Чехия и Унгария, Словения, Гърция". Обучението на българските лекари ще продължи две години, добави той:

"Имаме един голям съвместен проект пред нас. Ние общо искаме да подобрим трансплантациите в България и искаме да направим възможна трансплантацията в България и разбира се голяма предпоставка за извършване на белодробна трансплантация в България е донорството на органи, защото без наличието на органи за трансплантация ние не можем да помогнем на други хора. Затова централна задача на всяко модерно общество е да осъзнае колко важно е да се даряват органи".

Споразумението включва обучение на хирурзи от болница "Света Екатерина" и на пулмолози от ВМА, като "Света Екатерина" е болница, която ще проследява следтрансплантационно оперираните пациенти, стана ясно.

Подписаното споразумение с виенската болница е изпратено и към Евротрансплант, посочи още министър Кирил Ананиев и уточни, че в близките дни ще бъде направено и официално заявление за членство в Евротрансплант".

По думите на проф. Клепетко, договорът с Евротрансплант не е бил прекратен, просто не е бил подновен:

"Имаше много причини за това, но те са предимно в компетенциите на Евротрансплант и по-скоро свързано с едно голямо преосмисляне на правилата. При такова коопериране балансът с органите, разбира се, има голяма роля, но България играеше положителна роля през изминалите години, което не беше така за други страни. Затова Евротрансплант трябваше да въведе други правила и затова най-важната предпоставка е да се организира на най-високо ниво донорството".

Според здравния министър професорът се е ангажирал да подпомогне програмата за донорство на българската държава, също и за кампанията за донорство, която започва през февруари. 

Днес се състоя среща на премиера Бойко Борисов с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев и проф. Валтер Клепетко. Професорът е президент на Европейската асоциация за гръдна хирургия и белодробни трансплантации и ръководител на Клиниката по белодробна хирургия в университетската болница във Виена. За последната година и половина някои от чакащите за бял дроб пациенти у нас починаха, а 15 души все още очакват трансплантация.

Подробности по темата можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна