Eмисия новини
от 05.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Поредно влошаване на бизнес нагласите в Германия през януари

Рязка низходяща ревизия на правителствената прогноза за БВП на Германия за 2019-а до едва 1,0%

През януари бизнес нагласите в Германия се влошават за пети пореден месец, достигайки най-слаби нива от три години насам, показва последно проучване на немския институт Ifo. Това е нов сигнал, че проблемите на водещата европейска икономика, които бяха в сила през втората половина на миналата година, се разпростират и в началото на 2019-а.

Индексът на института Ifo, базиран на месечно проучване сред около 9 хиляди компании и определящ нивото на бизнес климата в Германия, се понижи през януари до 99,1 пункта от 101,0 пункта през декември при очаквания на финансовите пазари за негово по-скромно влошаване до 100,7 пункта. Това представлява понижение на индекса за пети пореден месец и негово най-ниско ниво от февруари 2016-а година.

"Германската икономика преживява спад", заяви президентът на института Ifo - Клеменс Фюс и допълни: "Нараства безпокойството в германските фирми. В преработващата промишленост бизнес климатът се е влошил във всички ключови бизнес сектори, с изключение на химическата индустрия".

Индексът, измерващ текущите бизнес условия, се понижи през януари до 104,3 пункта от 104,9 пункта през декември, а индексът на Ifo института за бъдещите бизнес очаквания през следващите шест месеца се влоши рязко до 94,2 пункта от 97,3 пункта месец по-рано.

Проучването на института Ifo е последното от поредицата слаби икономически индикатори. Ден по-рано проучване на агенция IHS Markit отчете изненадващо свиване на промишлената активност в Германия при известно подобрение на активността в сферата на услугите през януари.

Германия е една от няколкото големи европейски икономики, които се забавиха през миналата година, като икономистите вече започнаха да понижават техните прогнози за германския растеж през 2019-а година.

Междувременно Ройтерс цитира свои правителствени и парламентарни източници, според които властите в Берлин са намали драматично прогнозите си за растежа на германската икономика през 2019-година до едва 1,0% спрямо предишна оценка за експанзия от 1,8 на сто. За 2020-а година правителството на Германия очаква растеж от 1,6 на сто.Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от