Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър получава помощ от Швейцария за справяне с миграцията и домашното насилие

Снимка: архив

Кипър ще получи над 11 млн. евро помощ от Швейцария за справяне с миграционните потоци и с домашното насилие, предвиждат подписаните в Никозия две споразумения. Финансовата подкрепа се предоставя в рамките на втория швейцарски принос към държавите членки на ЕС за периода 2019-2029 г.

С повече от 9 млн. евро Швейцария подпомага усилията на Кипър за ефективно управление на незаконната миграция. С тях ще бъдат покрити част от разходите за изграждане на сградни съоръжения, за рекламни дейности и обмен на ноу-хау. Новата сграда, в която ще се разположат службите по миграция и убежище, се планира да бъде открита през декември 2026 г.

Всеки втори кипърец смята, че нелегалната миграция е една от областите, с които ЕС трябва да се заеме приоритетно, показа последното проучване на "Евробарометър".

Властите в Никозия се опасяват, че разширяването на конфликта в Близкия изток ще засили бежанската вълна към острова.

Близо 2,2 млн. евро са предназначени за нови инфраструктури за справяне с домашното насилие.

Проектът се изпълнява от Асоциацията за превенция и лечение на насилие в семейството (SPAVO) и има за цел да разшири дейността й в областите Никозия, Ларнака и Лимасол. През миналата година тя е оказала помощ в над 4000 инцидента, като случаите на домашно насилие в Кипър се увеличават бързо, казаха от организацията.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна