Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-малко 20 души убити при двоен бомбен атентат срещу църква на Филипините

| обновено на 27.01.19 в 10:52
Последици от бомбения атентат в църквата на южния филипински остров Холо.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Властите във Филипините се зарекоха да ликвидират хората зад двете бомбени експлозии в района на катедрала в южната част на страната, при които бяха убити най-малко 20 души и десетки ранени, предаде Ройтерс.

Според силите за сигурност първата бомба е избухнала в катедралата на остров Холо по време на неделната литургия. Втората е избухнала около минута по-късно извън обекта, след като правителствените сили се притекли на помощ на пострадалите. Смята се, че тя може да е била прикрепена на паркиран мотоциклет.

Правителството на Филипините обеща в изявление, че ще преследва нападателите „докато всеки убиец не бъде изправен пред съда и изпратен зад решетките. Законът няма да прояви милост към тях“.

На остров Холо действаха екстремисти от групировката Абу Саяф, обявена за терористична организация както от САЩ, така и от Филипините. Бойците на Абу Саяф извършват бомбени нападения, отвличания и обезглавявания на хора.

Властите все още не са изяснили мотива за нападението или дали то е свързано със състоялия преди дни референдум, с който беше създадена нова мюсюлманска автономна териториална единица в южния регион Минданао.

„Наредих на нашите войски да повишат нивото на тревога, да обезопасят всички религиозни обекти и обществени места и да приложат мерки за безопасност, за да предотвратят враждебни планове“, обяви в комюнике министърът на националната отбрана Делфин Лорензана.

Все още никой не е поел отговорност за атаката.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна