Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиерът на Канада махна посланика в Китай

Джон Маккалъм (вляво) бе изпратен от премиеря Джъстин Трюдо (вдясно) за посланик на Канада в Китай през 2017 г.
Снимка: Ройтерс

Посланикът на Канада в Китай Джон Маккалъм подаде оставка, след като премиерът Джъстин Трюдо я поиска, предаде БТА. Това стана след противоречив коментар на дипломата по случая със задържаната финансова директорка на китайската компания „Хуавей“ в Канада по искане на САЩ.

„Поисках Джон Маккалъм да ми връчи оставката си от поста посланик на Канада в Китай и я приех“, заяви в комюнике Трюдо късно в събота. Оставката е била подадена в петък.

Зам.-ръководителят на посолството на Канада в Пекин Джим Никъл ще представлява занапред Канада в Китай в качеството си на шарже д'афер.

Отношенията между Канада и Китай не спират да се влошават след ареста на финансовата директорка на китайската компания „Хуавей“ Мън Ванчжоу във Ванкувър, извършен на 1 декември.

В сряда Маккалъм заяви пред китайски журналисти в Канада, че защитата на китайката има сериозни аргументи, с които да се противопостави на искането на Вашингтон Мън да бъде екстрадирана в САЩ. Той изброи няколко фактора, които смята, че играят в нейна полза, в това число „политическата намеса на Доналд Тръмп“ в казуса.

Тези думи на дипломата вдигнаха голям шум в Канада, а лидерът на консервативната опозиция Андрю Шиър призова Трюдо да уволни дипломата.

Маккалъм се наложи да се отметне от думите си и заяви в четвъртък, че се е изразил неправилно и съжалява за казаното.

Според канадски вестник посланикът дори е заявил в петък, по време на благотворителна вечеря, че би било „много добре за Канада“, ако Вашингтон се откаже от искането си за екстрадиция на Мън.

Мън Ванчжоу ще се яви на 6 февруари пред съд на първо изслушване по процедурата за екстрадиция, поискана от САЩ.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна